BIO JE KRALJ NOVOSADSKOG PODZEMLJA, ZEMUNCI GA UBILI USRED DANA U BG: Dugi znao da mu je kraj, veče pred smrt bratu je rekao OVO
Foto: Privatna Arhiva

prokletstvo lainovića

BIO JE KRALJ NOVOSADSKOG PODZEMLJA, ZEMUNCI GA UBILI USRED DANA U BG: Dugi znao da mu je kraj, veče pred smrt bratu je rekao OVO

Crna Hronika -

Branislav Lainović Dugi ubijen je na današnji dan pre 23 godine, oko 16.15 časova, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Imao je 45 godina kada je likvidiran usred bela dana u jednoj od prometnijih prestoničkih ulica.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je s leđa prišao mlad čovek u crvenoj jakni i ispalio tri hica iz pištolja, od kojih su Lainovića dva pogodila u glavu. Ubica je pobegao u pravcu Ulice Vojislava Ilića.

Tog dana Lainović je bio u policiji na informativnom razgovoru, drugi put u desetak dana prvi put, a sve u vezi sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana.

Svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi je svedočio da je Dušan Spasojević naredio ubistvo, a da su to odradili Sretko Kalinić i Miloš Simović. Kako kaže Bagzi, Simović je upucao Dugog, nakon čega je seo u kola, pustio muziku i počeo da peva. Dugi je u trenutku ubistva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog "zemunci" pratili i navodili na mesto na kome će ga likvidirati.

Sretko Kalinić i Miloš Simović
Sretko Kalinić i Miloš Simovićfoto: Printscreen, MUP

Veče pred smrt se Dugi poverio bratu Žarku: "Rade mi o glavi i bojim se da se neću izvući, jer to su mali miševi koji su prešli Drinu da pobiju babe i dede kako bi postali heroji. To nisu ljudi, oni će uraditi to podmuklo iza ćoška".

Dugi je navodno ubijen jer je bio prijatelj sa ljudima koji su organizovali Arkanovo ubistvo, ali pošto sam nije imao veze sa tim, smatra se da su ga "zemunci" ubili kako bi preuzeli Novi Sad gde im je bio zabranjen ulaz, jer je "gazdovao" Dugi.

Branislav Lainović iz Vrbasa, bivši košarkaš, bio se otisnuo u beli svet sedamdesetih godina. Govorio je da se tamo bavio svačime osim prostitucijom i drogom, kao i da je bio "pulen" pokojnog Ljube Magaša Zemunca.

Ljuba Zemunac
Ljuba Zemunacfoto: Privatna Arhiva

Kad se kaže "svačime", poznavaoci lika i dela pokojnika kažu da je to bilo pre i iznad svega uterivanje dugova, na čemu se obogatio. Nasledna masa koja je ostala za njim povelika je: dva hotela, najveća diskoteka u Novom Sadu, kuće i nekretnine.

Zanimljiva je priča o tome kako su se upoznali on i Ljuba. Jugoslovenski bos mu je tada rekao da mu se sviđa njegova jakna i da mu je da, na šta je mladi Dugi rekao: "Moraćeš da je sam skineš!" Ljuba se nasmejao i zagrlio ga, od tada je postao njegov zaštitnik i prijatelj.

Dugi je bio i veliki Giškin prijatelj, bio je u Srpskoj gardi koju je preuzeo nakon Giškine smrti. Još kad je formirana garda, dogovoreno je da neće imati ništa sa SPO niti bilo kojom strankom. Sa tim su se svi složili, a Dugi je tom prilikom rekao: "Nisam služio pod zvezdom petokrakom, pa neću ni pod Danicom!"

Dugi se skrasio u Novom Sadu gde je investirao novac i navodno nije dozvoljavao reketaškim i narkodilerskim bandama da rade po Novom Sadu. Bilo je poznato da je Dugi vozio "mercedes" bez tablica i niko ga nije dirao.

Ljubomir Lainović
Ljubomir Lainovićfoto: Privatna arhiva

ZLA KOB LAINOVIĆA

Dugi je imao dvojicu sinova. Matija je 2016. izvršio samoubistvo, dok je Ljubomir ubijen na Kosmetu, kada se vraćao iz Atine, gde je likvidirao vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, kako tvrdi svedok saradnik na suđenju Belivukovom klanu, Srđan Lalić.

Za razliku od Ljubomira, koji je krenuo očevim stopama, Matija je bio odlikaš i tog leta upisao je Elektrotehnički fakultet. Ubio se u stanu u kome je živeo dsa majkom. Najpre je sebi isekao vene, a potom se obesio.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track