KO TREBA DA SE PLAŠI POLICIJSKE AKCIJE "MAŠINA"? Sagovornici Kurir TV: Tržište nekretnina i bankarski sektor NAJRANJIVIJI
Foto: Profimedia, Kurir TV

KO TREBA DA SE PLAŠI POLICIJSKE AKCIJE "MAŠINA"? Sagovornici Kurir TV: Tržište nekretnina i bankarski sektor NAJRANJIVIJI

Crna Hronika -

MUP Srbije uskoro će krenuti u do sada najopsežniju akciju hapšenja širom Srbije. U detalje operacije kodnog naziva "Mašina" za sada je upućen samo vrh policije i tužilaštva.

U vezi sa predstojećom akcijom MUPa govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Željko Radovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ovo je još jedna aktivnost u borbi koju država vodi protiv kriminala i korupcije. Zaista mislim da policiji i tužilaštvu treba pružiti punu podršku i pomoć. Imamo institucionalne mehanizme koji mogu da Sve ove akcije su represivne, jer su tužilaštvo i policija represivni organi, ali imaju i preventivni karakter. Potrebno je da kaznena politika bude oštra. Pripadnici organizovanog kriminala su spremni ida idu u zatvor i da odleže kaznu, ako znaju da će kada izađu moći da koriste nelegalno stečeni novac. Zato je potrebna mera konfiskacije i oduzimanja imovine. Ako je kriminalcima osnovni motiv novac, moramo da krenemo upravo na novac - kaže Radovanović.

Dodao je da je Srbija vodeća zemlja u regionu po razvijenosti mehanizama za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije:

- Naš sistem je jedini u okruženju koji je sasvim usklađen sa svetskim standardima i praksom. Sistemi u državama regiona tek evoluiraju u tom pravcu. Naš preventivni rad, odnosno zakoni, su oštriji nego u EU.

03:47

POČINJE VELIKO HAPŠENJE ŠIROM SRBIJE! Ko treba da se plaši policijske akcije Mašina? Zakoni u Srbiji stroži nego u EU

A kao glavni poligon za novčane malverzacije u Srbiji naveo je sektor građevine i nekretnina.

- Ako govorimo o pranju novca, često se govori o sektoru nekretnina i o bankarskom sektoru. Građevina je najveći deo naše ekonomije. Ono što Srbija radi jeste formiranje strušnog tima u cilju zaštite ovog najranjivijeg sektora. Crna gradnja jeste oblast u kojoj se najviše pere novac u Srbiji - kaže Radovanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track