Presuda Stojčićevoj grupi za šverc cigareta 4. oktobra

Suđenje

Presuda Stojčićevoj grupi za šverc cigareta 4. oktobra

Crna Hronika -
Ovo višegodišnje suđenje završeno je prošle sedmice, a osim Siniše Stojčića na optuženičkoj klupi je još osam optuženih među kojima je i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu izreći će 4. oktobra prvostepenu presudu kriminalnoj grupi Siniše Stojčića i njegovog ubijenog brata, policijskog generala Radovana zvanog Badža, zbog optužbi da su sa saradnicima švercom duvana pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 1,8 miliona evra.

Ovo višegodišnje suđenje završeno je prošle sedmice, a osim Siniše Stojčića na optuženičkoj klupi je još osam optuženih među kojima je i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.

Optužnica tereti braću Stojčić da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 1996. do 1998. godine preko Sinišinog preduzeća "R 5 kompani" uvozila cigarete uz pomoć zaposlenih u Carini koji su im omogućavali da robu uvezu bez carinskog evidentiranja.

Prema optužnici, pomoć je pristizala i od policijskih čelnika, koje je kako se navodi, organizovao Radovan Stojčić, tadašnji general srpske policije i načelnik javne bezbednosti, a njihov zadatak je bio da sprečavaju bilo kakvu kontrolu poslovanja preduzeća njegovog brata.

Cigarete su, prema optužnici, lažno deklarisane kao toalet papir, kako bi bile unete u zemlju.Krijumčarenje se, prema onome što je poznato, odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a boksovi cigareta su završavali u privatnim magacinima Stojčićeve firme.

Odatle su rasturane po gradovima Srbije, uglavnom za uličnu prodaju. Osim Stojčića i Kertesa, optužnica tereti i Dejana Milenovića, vlasnika sokobanjske firme "Deks", Kertesovog savetnika Petra Milenkovića, pripadnika ekipe vanrednih mera kontrole Carine Nebojšu Nikolića, nekadašnjeg pomoćnika ministra policije Stojana Mišića, bivšeg načelnika niškog SUP-a Radisava Gvozdenovića, bivšeg načelnika SUP-a Zaječar Nenada Živadinovića i Zdravka Hristova. Radovan Stojčić Badža, ubijen je 11. aprila 1997. u restoranu "Mama mia" u Beogradu, a njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno. Ovo će biti druga presuda za šverc cigareta u Srbiju kojim je državni budžet oštećen za višemilionske iznose.

Prošle godine Specijalni sud je izrekao prvostepenu presudu grupi Stanka Subotića Caneta, a u toku je proces protiv grupe Bojane Bajrušević.

Postupak protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković, sina i supruge Slobodana Miloševića, koji se vodio u okviru procesa protiv Bajruševićeve, u prekidu je jer su oni u bekstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track