BESNI PSI ULETELI U VRTIĆ, ZA TREN SE DOČEPALI DECE! Grizli ih za uši i leđa, hrabre vaspitačice odmah skočile (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: Kurir/N.H., Shutterstock

stravično popodne u subotici

BESNI PSI ULETELI U VRTIĆ, ZA TREN SE DOČEPALI DECE! Grizli ih za uši i leđa, hrabre vaspitačice odmah skočile (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Crna Hronika -

Petoro mališana je napadnuto u Subotici poslednjih nekoliko dana, a danas su roditelji novinarima dali izjave zbog svje povređene dece, uz poruku da zahtevaju strože kazne za neodgovorne vlasnike pasa, koji danima vršljaju po naseljima i u širem centru grada.

Sva deca su zbrinuta, neka su prošla sa ogrebotinama, ali dvoje dečaka ima ugrize od pasa, osmogodišnjak tri ugriza na leđima, a četvorogodišnjem detetu u obdaništu Ciciban, pas je zagrizao vrh uveta. Srećom ostaće samo ožiljak, dete je zbinuto i previjeno u subotičkoj bolnici.

pas, dete, pas izujedao dete, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Nakon pregleda, lekari su, kako saznaje Kurir rekli, da dete ne mora da ponovo primi vakcinu, kao i da je bezbedno.

Psi su su u obdaništu Ciciban, u naselju Ker, u dvorištu vrtića, napali četvorogodišnjeg i petogodišnjeg mališana, a mlađe dete je imalo ugriz dok je petogodišnjak prošao s ogrebotinom na ruci. Vaspitačice su pribrano skočile da odbrane napadnutu decu, iako su i same bile ugrožene, a Ustanova je sve preduzela da i deca i roditelji budu koliko je moguće smireni.

pas, dete, pas izujedao dete, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Veljko Vojnić, tehnički direktor PU Naša radost, u okviru kojeg je i Ciciban, kaže za Kurir, da su odmah zbrinuta oba deteta, a da su vaspitačice zaštitile decu čim su se psi našli ispred njih.

- Zahvaljujući vaspitačicama koje su prisebno reagovale i mladićima koji su pomogli, nije bilo preteških posledica. Sve se desilo neočekivano, u momentu su se dva psa našla ispred grupe od 20 dece u dvorištu, sa kojima su vaspitači imali uobičajene aktivnosti, trčanja u krug. Bilo je nemoguće sprečiti napad, dok su se svi okrenuli, psi su skočili na decu, pretrčali čitavo dvorište i velikom brzinom jurnuli prema deci. Vaspitači se nisu povukli, a na sreću tu su se našla i dva mladića i uspeli da oteraju pse. Petogodišnjak je prošao sa ogrebotinom na ruci, imao je srećom debelu jaknu koja ga je zaštitila, ali četvorogodišnjem detetu, najhrabrijem mališanu u obdaništu , pas je zagrizao vrh jednog uveta. Uho je ostalo čitavo, dete je odmah zbrinuto u bolnici, sanirana mu je povreda, a lekari su nakon pregleda rekli da nema potrebe da ponovo budu vakcinisani, kaže Vojnić.

pas, dete, pas izujedao dete, Subotica
foto: Kurir/N.H.

On naglašava, da bez obzira što fizičke povrede nisu prevelike, deca će imati traumu zbog tog napada pasa, i apeluje kao i čitav kolektiv i roditelji povređene dece, da kazne za neodgovorne vlasnike pasa budu mnogo strože.

- Ovo se prvi put događa, da se psi nađu u dvorištu obdaništa, dva vlasnička psa su se u trku našla ispred dece. Angažovali smo odmah sve naše stručno osoblje da razgovaraju i sa decom, mališani su sada mirni, ali su bili veoma uplašeni, takve traume dugo utiču na decu. Sada je mališan smiren, a i roditelji su smireno reagovali. Sa svima ćemo održati sastanak, da pojasnimo sve i kako su psi ušli u dvorište. Naime, ograda je veoma duga, stotinak metara, oko velikog zemljišnog placa, pa nema betonske temelje, tako da je desetak santimetara razmak od ograde do tla. Tu su ispod ograde psi našli mesto gde su se provukli i za minut se našli pred grupom mališana u dvorištu i vaspitačima. Naši vaspitači su dali izjave i u policiji, a očekujemo da se uvedu najstrože kazne za neodgovorne vlasnike pasa, koji ih ne drže pod sigurnim i stalnim nadzorom, kaže Veljko Vojnić.

pas, dete, pas izujedao dete, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Subotičani su šokirani ovim učestalim napadom pasa na decu, pa i građane, a roditelji čiju decu su napali psi, danas su novinarima dali izjave gde su i kako deca povređena, zahtevajući i apelujući da nadležni što pre reaguju u takvim situacijama i da sklone pse sa ulica, kako bi se i građani i deca osećali bezbedno.

Psi su identifikovani i na posmatranju u azilu, jedan je uhvaćen na Radijalcu a drugi je oduzet vlasniku, pošto se vratio kući. Vlasnik pasa se nije oglasio, kuća je u centru grada, a psi slobodno šetaju kilometrima od kuće. Nekoliko roditelja je najavilo i tužbe, zbog povreda koje su deci naneli vlasnički psi, na ulici, na putu do škole pa čak i u dvorištu obdaništa.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track