CRNI NIZ OVE GODINE POČEO OD ANE VOLŠ: Emilija ubijena u Sloveniji, a pre nje širom sveta od ruku muškaraca ubijene i OVE SRPKINJE
Foto: STEPHEN SHERMAN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Facebook, Društvene mreže

femicid

CRNI NIZ OVE GODINE POČEO OD ANE VOLŠ: Emilija ubijena u Sloveniji, a pre nje širom sveta od ruku muškaraca ubijene i OVE SRPKINJE

Crna Hronika -

Istražitelji su otkrili da je državljanka Srbije, Emilija M. (27), koju je, kako se sumnja, u Mariboru ubio dečko Lazar T. (20), državljanin Slovenije, samo dan pre smrti izašla iz bolnice.

Kako navode slovenački mediji, Srpkinja se sa porodicom doselila u Sloveniju 2018. godine, a sa Lazarom T. je bila u vezi oko pola godine. Prema rečima njihovih izvora, oboje su bili problematični i skloni nasilničkom ponašanju.

- Oboje su poznati policiji od ranije. Mladić je privođen zbog napada na majku, imao je i zabranu prilaska. Hapšen je i zbog nasilničkog ponašanja i posedovanja narkotika. I devojka je bila prijavljivana policiji, sudilo joj se pet puta zbog krivičnih dela sa elementima nasilja, a u tri navrata je bila smeštena na odeljenje psihijatrije. Poslednji put nedavno, a iz bolnice je otpuštena dan pre zločina, koji se desio 26. maja - pišu Slovenske Novice.

Emilija Mahmutović, ubistvo, Slovenija
foto: Facebook

Kako dodaju, za zločin se saznalo pošto je osumnjičeni Lazar T. pozvao svoju majku i rekao da se posvađao i potukao sa devojkom. U međuvremenu je zvao i Emilijinu mamu i sestru i rekao im da ona spava.

- Zamolio je majku da dođe kod njega jer ga je devojka udarila, a rekao je i da je on nju tukao. Međutim, ona nije mogla da dođe, a sutradan je ponovo pozvao majku i ubedio je da je Emilija dobro. Potom je otišao u Urgentni centar, jer je imao povrede po ruci i nozi. Lekarima je rekao da se sam udario o krevet posle svađe sa partnerkom - kaže izvor i dodaje da je dva dana kasnije u stan došla Emilijna sestra, jer joj se nije javljala na telefon.

Utvrđeno je da je devojka prvo pretučena, imala je teške povrede glave, a da je potom stezana za vrat dok nije izdahnula.

Emilija Mahmutović, ubistvo, Slovenija
foto: Facebook

- Posle hapšenja, osumnjičeni je izjavio da se kaje, kao i da su svađi mogli da reše na mnogo lakši način. Takođe, rekao je i da je devojka prva napala njega i da ga je udarala, pa se on branio - prenose slovenački mediji i dodaju da mu preti 15 godina robije.

Nažalost, Emilija M. koja je rodom iz Smedereva, nije prva naša državljanka koja je brutalno ubijena u inostranstvu od strane svog muža ili partnera. Ovo je četvrto ubistvo Srpkinje od početka 2023. godine u stranim zemljama. Prva u nizu bila je Beograđanka Ana Volš, koju je, kako se sumnja, posle dočeka Nove godine u kući u Kohasetu u američkoj državi Masačuset ubio suprug Brajan Volš.

- Nova godina počela je crnim nizom. Najpre je u SAD prijavljen nestanak Beograđanke, a ubrzo je otkirveno da ju je suprug pretukao nasmrt, a potom isekao njeno telo i bacio u kontejner.

Ana Volš
foto: STEPHEN SHERMAN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Shutterstock

Nekoliko dana kasnije, 13. januara, stigla je i tragična vest iz Češke. Naime, u gradu Brno uhapšen je državljanin Srbije zbog sumnje da je poslednjeg dana 2022. ubio Mariju D., takođe Beograđanku, u njenom stanu - poseća naš izvor i dodaje:

- Sumnja se da je uhapšeni Stefan S. bio poznanik ubijene Marije, koja je u Češkoj živela sa suprugom. Međutim, u vreme zločina suprug nije bio tu, bio je u Srbiji. Marijino telo pronađeno je nekoliko dana kasnije, a ubrzo je uhapšen njen zemljak. Sumnja se da je nesrećnu ženu iskasapio nožem, a onda joj ukrao bankovnu karticu i trošio njen novac.

Stefan Stojanović, Češka, ubistvo
foto: Printscreen Češka policija, Drustvene Mreže, Birgitte Mejer / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon mesec dana, 14. februara, nastradala je još jedna naša državljanka, ali u Nemačkoj, kada joj je suprug presudio nožem, a potom ubio i sebe. Ubijena Karolina I. (42) je saopštila prijateljici dan pre ubistva da joj se muž, rodom iz Majdanpeka, po kući šeta sa nožem u rukama i da ne zna šta će biti. Kako je tada navela njena prijateljica, Karolina se već duže vreme žalila na agresivnost svog muža, i kako sumnja da je počeo da koristi narkotike.

Mario Ignjatović, Karolina Ignjatović, Nemačka, Keln, ubistvo
foto: Facebook

Alarmatne brojke

Kada je reč o ubistvima žena, brojke u Srbiji su zabrinjavajuće. U prvih pet meseci zabeleženo je 18 femicida, što je drastično više nego u istom perionu prošle godine. Žene su najčešće ubijali njihovi muževi ili partneri, a mnoge od žrtava su prijavljivale nasilje od strane svojih partnera.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track