PORODICE UBIJENIH U RIBNIKARU O DEČAKU UBICI: Nije izrazio kajanje i nije tačno da otac nije taj koji mu je prvi dao oružje
Foto: Privatna arhiva, Tamara Trajković/Espreso

reakcija

PORODICE UBIJENIH U RIBNIKARU O DEČAKU UBICI: Nije izrazio kajanje i nije tačno da otac nije taj koji mu je prvi dao oružje

Crna Hronika -

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik članova porodice jedne od ubijenih devojčica 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kaže za Kurir da nisu tačni navodi da je otac dečaka-ubice oružje čuvao na "apsolutno bezbedan način", kako to tvrdi njegov branilac.

- Nije tačno da je oružje čuvano na "apsolutno bezbedan način" kako je to iznela branilac okrivljenog, iz tog razloga sam od mojih klijenata, porodice ubijene devojčice A. B. , zamoljena da ovo demantujem. Takođe, nije tačno ni da je dečak izjavio da otac nije taj koji mu je prvi omogućio da puca i koristi oružje - naprotiv, upravo na moja pitanja je odgovorio suprotno od ovog što branilac tvrdi - kaže za Kurir Zora Dobričanin Nikodinović.

Zora Dobričanin Nikodinović
Zora Dobričanin Nikodinovićfoto: Kurir

Ona se posebno osvrnula na navode advokatice Irine Borović, koja je posle ispitivanja dečaka u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca izjavila da je on "više puta izrazio duboko kajanje".

- Niti je izrazio kajanje, niti je iko od prisutnih iz bilo koje rečenice dečaka ubice mogao da shvati da on izražava kajanje - kaže poznata advokatica koja zastupa porodicu ubijene devojčice i koja je juče prisustvovala ispitivanju dečaka putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike na kojoj je smešten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje vodi istragu protiv njegovog oca.

Zora Dobričanin Nikodinović potvrdila je i saznanja Kurira, da su porodice, oštećeni kao i njihovi zastupnici protiv formiranja Anketnog odbora Skupštine Srbije.

- Oštećeni roditelji i deca iz oš "Ribnikar", kao i svi mi punomoćnici porodica nastradale dece kao i advokati - punomoćnici porodica dece koja su povređena i traumatizovana ovim masakrom, jednoglasni smo u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan i mogao bi da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke u celinil i kontaminira dokaze, jer bi činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izađu u javnost pre suđenja - objasnila je zastupnica porodice i dodala:

- Moglo bi doći do situacije da se dokazi analiziraju i svedoci ispituju prvo pred Anketnim odborom pa tek onda na sudu sto je neprihvatljivo. Upliv laičke javnosti u sudski postupak mogao bi da bude veoma štetan po postupak koji u ovom trenutku vodi Tuzilastvo i Sud uz pomoć svih drugih organa čiju pomoć zatraže i uz aktivno ucešće odbrane i ostećenih - navodi ona.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Petar Aleksić

Kao punomoćnici oštećenih, kako dodaje Zora Dobričanin Nikodinović, oni su saglasni da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu o masakru u Ribnikaru profesionalno i ekspeditivno, te da nema potrebe za formiranjem Anketnog odbora, kao i da za sam postupak može da bude štetno mešanje laičkue javnosti u krivični postupak koji je u toku.

- Predmeti ovih ubistava su u nadleźnosti Tužilaštva kao dela sudske vlasti pa ne vidimo benefit od Anketnog odbora ni za ovaj krivični postupak, niti za istinu uopšte - kaže Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track