Najnovije vesti

Sud: Živanović nije palio ambasadu SAD
Foto: Dado Đilas

Presuda

Sud: Živanović nije palio ambasadu SAD

Crna Hronika
Sudija Milan Londrović je rekao, obrazlažući presudu, da nije bilo dokaza da je Živanović, sam ili u grupi, zapalio Američku ambasadu i da ga zato sud oslobađa optužbi

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Milana Živanovića (24) optužbi za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 21. februara 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija", zbog nedostatka dokaza, ali ga je osudio na godinu dana zatvora zbog krađe kožne jakne i rukavica službenika Ambasade SAD.Sudija Milan Londrović je rekao, obrazlažući presudu, da nije bilo dokaza da je Živanović, sam ili u grupi, zapalio Američku ambasadu i da ga zato sud oslobađa optužbi.Živanović, koji je student treće godine Ekonomskog fakulteta, prema rečima sudije, kriv je što je 21. februara 2008. godine, zajedno sa više NN lica, između 18 sati i 20 sati, posle mitinga "Kosovo je Srbija" došao do zgrade ambasade u kojoj je izbio požar i ukrao kožnu jaknu i rukavica službenika Ambasade SAD Branislava Lukića.Sud je prilikom odmeravanja kazne imao u vidu da Živanović nije ranije osuđivan i da mu je bila smanjena uračunljivost, ali ne bitno, naveo je sudija.Živanović je osuđen za krivično delo teška krađa za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Izricanju presude prisustvovao je i predstavnik ambasade SAD u Srbiji. Živanović će ostati na slobodi do pravosnažnosti presude, a stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu na prvostepenu presudu Višeg suda.

Živanovićev advokat Bane Janev rekao je novinarima ispred Palate pravde posle izricanja presude da će njegov klijent odlučiti o eventualnoj žalbi na presudu.

Janev je naveo da je "relativno zadovoljan" presudom. "Živanović je na suđenju branio istinu da je na kritičnom mestu u kritično vreme bio isključivo iz razloga jakog patriotizma zbog čega je simbolično želeo da na ambasadu istakne zastavu Srbije.

Nije imao nikakve destruktivne namere", rekao je Janev.

Upitan o krađi za koju je osuđen Živanović, Janev je odgovorio da je njegov klijent jaknu iz ambasade SAD uzeo da bi se zaštitio od hladnoće.

Optužnica protiv Živanovića podignuta je 13. aprila 2009. godine, a suđenje je počelo 4. novembra te godine, ali je u februaru 2011. suđenje počelo ispočetka zbog promene sudije.

Živanović, student ekonomije, optužen je za učešće u paljenju zgrade ambasade 21. februara 2008. godine, kada je u požaru poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, kao i za krađu jakne i rukavica službenika ambasade.

Živanović se tereti i da je sa zgrade ambasade skinuo američku zastavu i istakao srpsku. On je u odbrani negirao krivicu i naveo da nije izazvao požar niti je kod sebe imao zapaljiva sredstva kada je upao u ambasadu i dodao da je tada bio pod dejstvom alkohola.

Živanović, kao i Više tužilaštvo u Beogradu, imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu u roku od 15 dana, po prijemu pisanog otpravka presude.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...