HAPŠENJA SPREČILA KOKAINSKI RAT MEĐU KAVČANIMA! Šok otkrića o Zvicerovom klanu, u Hrvatskoj palo 8 saradnika, a MAKEDONAC KLJUČAN
Foto: MUP RS, Shutterstock

detalji akcije

HAPŠENJA SPREČILA KOKAINSKI RAT MEĐU KAVČANIMA! Šok otkrića o Zvicerovom klanu, u Hrvatskoj palo 8 saradnika, a MAKEDONAC KLJUČAN

Crna Hronika -

U velikoj akciji hapšenja danas su u Hrvatskoj lisice stavljene navodnim saradniima Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, koji se navodno dovode u vezu sa švercom nekoliko stotina kilograma kokaina, vrednog najmanje sedam miliona evra!

Kako prenose hrvatski mediji, osumnjičeni koji su danas uhapšeni na teritoriji Rijeke i Zagreba, dovode se u vezu sa nestankom 200 kilograma kokaina u proleće prošle godine, zbog čega je došlo do sukoba unutar klana.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prema informacijama hrvatskih medija njihovim informacijama, četvoro osumnjičenih je uhapšeno na području Zagreba i Rijeke, a četvoro ih se već nalazi u pritvoru.

- Među njima je i makedonski državljanin (58), koji je ranije uhapšen, a koji je, kako se sumnja, pripadnicima kavačkog klana oteo 200 kilograma kokaina, koji je iz Zagreba trebalo da bude transportovan u zemlje Zapadne Evrope. Posle krađe droge milionske vredosnti, hrvatska policija pojačala je mere obezbeđenja u toj državi, jer su se očekivali novi krvavi sukobi zbog nestanka kokaina. Naime, nestanak droge umnogome je podsetio na krađu 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014, koja je dovela do najvećeg kriminalnog rata između kavačkog i škaljarskog klana kji je do sada odneo preko 60 života - preneli su mediji.

Rat klanova

Za devet godina ubijeno preko 60 ljudi

Krvavi rat nekada jedinstvenog škaljarskog klana, počeo je 2014. kada je iz jednog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina. Posle nestanka droge i rađanja sumnje među pripadnicima klana, ova kriminalna grupa podelila se na kavački i škaljarski klan koji je ušao u rat do istrebljenja. Širom sveta, ubijeno je preko 60 osoba, među kojima je i Jovan Vukotić, nekadašnji vođa "škaljaraca" koji je likvidiran prošle godine u Istnbulu. Vođa "kavčana", Radoje Zvicer je u bekstvu i za njim su Srbija i Crna Gora raspisale poternice, a pokušaj atentata preživeo je 2020. u Ukrajini.

Oni su naveli i da je otkriveno da je grupa bezbednosno interesantnih osoba ušla na teritoriju Hrvatske s ciljem da otme Makedonca i njegove saradnike i da ih "kazni" zbog izdaje. Prema njihovim navodima, Makedoncu je praktično hapšenje spasilo život.

Kokain
Kokainfoto: Shutterstock

- Krađa kokaina velike vrednosti rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narko-klana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdili ko mu je drogu ukrao, te je pokušali vratiti i "kazniti" krivce. Ta "istraga" narko-kartela navodno je već rezultirala s nekoliko krivičnih dela na području Hrvatske. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dela otete droge - preneli su tada mediji.

Oni su otkrili da je veliki broj bezbednosno interesantnih osoba sa lažnim identitetima posle krađe došao u Hrvatsku i da ih je policija u naizgled nepovezanim akcijama hapsila zbog droge i oružja.

- Još tada se sumnjalo da je neke od osoba koje je u Hrvatsku "po zadatku" poslao narko-bos Radoje Zvicer, odnosno upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku - naveli su oni.

Međutim, Makedonac je ubrzo uhapšen sa još nekoliko saradnika, a hrvatska polciija je od ukradenih 200 pronašla 125 kilograma kokaina, i to zakopanog u burićima na nekoliko lokacija u blizini Zagreba.

Oglasila se policija

Uhapšen glavni snabdevač

Hrvatska policija saopštila je danas da je u toku istraga vezano za krivična dela zločinačko udruživanje, i neovlašćenu proizvodnju i trgovinu drogom.

- Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, najkasnije od leta 2021. pa do 2. novembra 2022, na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora povezao u zajedničko delovanje 58-godišnjaka, 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj delovanja kontinuirano sticanje znatne materijalne koristi nabavkom, prevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina - navodi se u saopštenju i dodaje da se sumnja da je 29-godišnjak bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina, radi krijumčarenja prema Evropi te da za krijumčarenje pronađe paravan, odnosno trgovačke firme preko kojih bi se, kroz redovno poslovanje i uvoz legalne robe, kokain dopremio u Hrvatsku, za što je angažirao 58-godišnjaka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track