ZLOČIN BEZ KAZNE! Ubistvo advokata ni posle 5 godina nije rasvetljeno! Poslednji put se Mišina likvidacija pominjala OVDE
Foto: Marina Lopičić

GODIŠNJICA

ZLOČIN BEZ KAZNE! Ubistvo advokata ni posle 5 godina nije rasvetljeno! Poslednji put se Mišina likvidacija pominjala OVDE

Crna Hronika -

Dragoslav Miša Ognjanović, jedan od najpoznatijih srpskih advokata ubijen je na današnji dan pre tačno pet godina. Tog 28. jula 2018, ubica ga je sačekao ispred zgrade na Novom Beogradu, u kojoj je živeo sa suprugom, nekadašnjom misicom Sanjom Papić, i njihovom bebom. Miša je inače iza sebe ostavio troje dece.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Marina Lopičić

Najstariji njegov sin, Petar Ognjanović, bio je pored oca kada je ubica prišao i pucao. Proveli su veče u restoranu, oko 20 sati, dovezli su se autom do zgrade. Čim su izašli iz kola i krenuli ka ulazu, prišao im je ubica i pucao u advokata.

Primetio da ga prate

Ranjeni Ognjanović je pao na zemlju, pritrčao mu je sin i pokušao da mu pomogne, ali je ubica napravio samo nekoliko koraka, a potom zastao. - Okrenuo se. Video je da je Miša i dalje živ. Vratio se i ispalio još pet hitaca u njega. U Petra nije pucao, iako je on praktično klečao pored oca - otkriva izvor Kurira šta je otkriveno tokom istrage.

Govor

Advokat nikada ne odmara

Na poslednjem ispraćaju ubijenog advokata, govor je održao njegov kolega i prijatelj, Branislav Tapušković.

- Ukoliko bude uhapšen ubica našeg Miše, mi ćemo i njega braniti profesionalno. To je apsurd i prokletstvo našeg posla! Poslednji put smo se videli 26. jula i tada se njegov sin Petar požalio kako je umoran od posla. Miša je na to rekao da se advokat nikad ne odmara - rekao je advokat Branislav Tapušković, dugogodišnji Ognjanovićev prijatelj i saborac iz sudnice Haškog tribunala.

Ubijeni Strahinja Stojanović
Ubijeni Strahinja Stojanovićfoto: Anja Kostantinović/Mondo, Društvene mreže

Policija je odmah pokrenula akciju Vihor, ali ubica, kao ni nalogodavac do danas nisu pronađeni. Uzete su brojne izjave svedoka, pregledani sati snimaka sa sigurnosnih kamera, čak je "češljana" i dokumentacija iz Ognjanovićeve kancelarije. Izjave su davali i njegovi prijatelji i bliski saradnici. - Nekoliko bliskih prijatelja otkrilo je da im se pred smrt poverio da je primetio da ga neko prati. Nije znao o kome se radi, da li su policajci ili kriminalci. Bio je svestan da je u opasnosti - kaže naš sagovornik.

Međutim, istraga i dalje tapka u mestu. Poslednji put, ovo ubistvo pomenuto je u sudnici Specijalnog suda, kada je advokat Goran Petronijević svedoka-saradnika u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Srđana Lalića, pitao da li zna nešto o smrti njegovog kolege. - Znam ulične priče, da ga je likvidrao Strahinja Stojanović, ali nismo imali potvrde ni mi. Bio je jedan još, ako se ne varam, brat od pokojnog Velibora Dunjića - dao je kratak odgovor Lalić.

Strahinja i Bojović

Inače, Strahinja Stojanović (30) ubijen je 13. septembra 2020. na Novom Beogradu, kada je eksplodirala bomba postavljena ispod vozačevog sedišta u džipu u kom je bila i Stojanovićeva devojka, Kolumbijka Sonja Suarez Gomez. Ona nije bila povređena. Stojanovićevo ime, navodno se vezivalo i za kriminalnu grupu koja je nekoliko godina ranije ubila rođenog brata Luke Bojovića, Nikolu, koji je bio klijent, ali i dobar prijatelj ubijenog advokata.

Ognjanović i Sanja Papić
Ognjanović i Sanja Papićfoto: Instagram screenshot

Udovica Sanja Papić redovno obilazi grob Udovica Dragoslava Ognjanovića, Sanja Papić, na svaku godišnjicu smrti supruga oglasi se jednom rečenicom punom tuge i bola. Njih dvoje, venčali su se nepunih godinu dana pre ubistva u Parizu. Nekadašnja misica tada je bila u sedmom mesecu trudnoće. Ćerka im se rodila u oktobru 2017. i bez oca je proslavila prvi rođendan. Inače, Sanja Papić redovno obilazi grob ubijenog supruga. - Nekada je zateknemo kako dugo i nemo sedi na klupici i posmatra njegovu sliku - kaže sagovornik Kurira.

Miša Ognjanović, osim Bojovića, u karijeri dugoj preko 30 godina zastupao je klijente u brojnim krivičnim predmetima širom Srbije. Javnost je za njega, međutim, čula kada je preuzeo odbranuu pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja