"IMENA UBIJENE DECE TREBA DA SE PAMTE I DA OPOMINJU": Oglasila se Zora Dobričanin NIkodinović: Oni koji veličaju ubicu OPASNI SU
Foto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

zločin u ribnikaru

"IMENA UBIJENE DECE TREBA DA SE PAMTE I DA OPOMINJU": Oglasila se Zora Dobričanin NIkodinović: Oni koji veličaju ubicu OPASNI SU

Crna Hronika -

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa porodicu jedne od žrtava dečaka-ubice iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" kaže za Kurir da je šokirana pravljenjem mita o detetu ubici.

Učenik (13), podsetimo, iz očevog pištolja je 3. maja ušao u školu i ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja. Sam je pozvao policiju, koja ga je odmah uhapsila i pronašla oružje, a on je priznao stravičan zločin.

Istog dana je smešten u psihijatrijsku ustanovu u kojoj i dalje boravi. U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavili su se profili koji veličaju dečaka-ubicu i preko kojih su mu pre nekoliko dana čak čestitali rođendan, a danas je objavljena informacija koju je MUP demantovao, a odnosi se na to da je trinaestogodišnjak pokušao da pobegne iz bolnice.

Zora Dobričanin Nikodinović
Zora Dobričanin Nikodinovićfoto: Kurir

- Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog pisanja koje pravi mit o tom detetu ubici i protiv pisanja njegovog imena, objavljivanja njegovih fotografija, to sam rekla gostujući na jednoj televiziji sat ipo nakon tog stravičnog zločina u Ribnikaru, a tad nisam imala nikakvu ulogu u postupku. Isto mislim i sada kao punomoćnik ośtećenih, kao sto smatram da je to stav svih oštećenih u postupku - izjavila je Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir i dodala:

- Protiv sam da ga iko više spomene, a ne da se govori o tome kako negde neki deformisani mozgovi obeležavaju njegov rođendan. Sve dok se o njemu i njima piše i priča oni će samo više i više želeti da se eksponiraju jer bolest je u tim mozgovima sa apsolutno poremećenim sistemom vrednosti. Oni su opasni isto koliko i on i zato ih treba ignorisati u medijima, a sankcionisati ih na sve zakonite načine - dodaje ona.

S druge strane, zastupnica porodice jedne od žrtava, kaže i da razme Etički kodeks novinara koji ne dozvoljava objavljivanje imena i fotografija maloletnih oštećenih, ali da lično smatra da bi imena ubijene dece trebalo da stoje na naslovnim stranama svih medija.

- Ja znam da vama Etički kodeks to ne dozvoljava, al ako mene lično pitate kao čoveka, mislim da imena ubijene dece treba da stoje na naslovnim stranama svih medija - da se pamti i da opominju, jer ako ukinete njihova imena - oni vise ne postoje a to nikako ne može biti dobro ni za koga - zaključuje Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja