ŽENA ISPOD HAUBE, ZLATO U ČIPSU, PENZIONER SA 13 DIJAMANATA: Neverovatni ulovi na srpskim granicama, jedan je POSEBNO bizaran FOTO
Foto: Mup Uprava Carina

ovo nema nigde

ŽENA ISPOD HAUBE, ZLATO U ČIPSU, PENZIONER SA 13 DIJAMANATA: Neverovatni ulovi na srpskim granicama, jedan je POSEBNO bizaran FOTO

Crna Hronika -

Tone droge, tekstila, kilogrami zlata i hiljade tompusa, dug je spisak robe zaplenjene na granicama u ovoj godini. Zabeležena je i rekordna zaplena deviza, ali su carinici, ipak, bili zgranuti kada su ispod haube automobila ugledali ženu. Šverceri se dovijaju na različite načine, ali iskusne carinike malo šta može da iznenadi, kažu u Upravi carina.

Carinici su za šest meseci ove godine zaplenili 15 miliona evra u hartijama od vrednosti, preko dva miliona evra u gotovini u različitim valutama, skoro 13 kilograma zlata, oko 700.000 komada cigareta, više od 2.000 tompusa i preko 850 kilograma rezanog duvana i aroma za nargile.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Jedan od neverovatnih pokušaja krijumčarenja ove godine, zabeležen je kada je migrantkinja pokušala da pređe granicu skrivajući se ispod haube, ali i kada je radioaktivna glava gromobrana otkrivena u delu za rezervni točak automobila.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Robu carinici najčešće pronalaze skrivenu u fabričkim šupljinama, ali i u specijalno izrađenim bunkerima vozila, ličnom prtljagu, garderobi, pa čak i na telu putnika.

"Carinici predstavljaju prvu branu za sve što na nelegalan način može da dospe na tržište, ili na bilo koji način ugrozi život i zdravlje ljudi”, ističu u Upravi carina.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Gužve su na prelazima sa sezonom letnjih odmora, a lista krijumčarene robe i načinima na koji šverceri pokušavaju da prenesu preko granice skoro da nema kraja. Izdvajamo neke od najvećih, najneobičnijih i najupečatljivijih carinskih zaplena u 2023. godini.

Svežnji u veknama hleba, rekord i tajni bunker

Skrivenih deviza ove godine bilo je u pakovanjima deterdženta, keksa, izdubljenim veknama hleba, čarapama i vešu, među smećem, čak i u dnu termosa sa vrelom kafom, kažu u Upravi carina.

Tako su dvojica na prelazu Kelebija sredinom juna tvrdili da nemaju šta da prijave, ali su carinici među ličnim prtljagom u automobilu otkrili čak 15 miliona evra u hartijama od vrednosti i 117.000 evra u gotovini. Ovo je ujedno bila istorijska zaplena deviza na granici.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Carinici su, takođe, početkom godine na Gradini otkrili i specijalno napravljeni tajni bunker u prtljažniku automobila u kom je bilo 343.000 evra, dok su na Batrovcima putnici u fabričkim šupljinama automobila pokušali da sakriju 240.000 evra.

Uporni švercer tompusa i veliki "ulov" ulja za nargilu

Drogu su carinici u prošlosti nalazili na neverovatnim mestima – u kesicama čaja, pelenama, zelenoj salati i teglicama "nutele".

Više od pola tone marihuane, na primer, nađeno je sredinom marta na prelazu Gostun u cisterni prilikom pregleda mobilnim skenerom. Beg vozača i reakcija službenog psa potvrdili su da se u cisterni, za koju je prijavljeno da je prazna, nalazi nešto sumnjivo.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Na Gradini je, takođe, u tovaru sojinog mleka u aprilu zaplenjeno 252 kilograma marihuane, dok je na istom prelazu u tovaru boja dva meseca ranije otkriveno 220 kilograma marihuane. Bilo je i primera velikih zaplena ulja za nargilu, tompusa i duvana.

Vozač kombija na granici Horgoš je sredinom juna prijavio da prevozi polovnu kuhinju, ali su carinici ispod ćebeta u prtljažniku "ulovili" kutije u kojima je bilo čak 240 kilograma ulja za nargile.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Jedan putnik u koferima na Aerodromu "Nikola Tesla" pokušao je početkom juna da prošvercuje hiljadu tompusa i 50 paklica kubanskih cigareta u vrednosti oko 39.000 dolara. Ovaj slučaj ne bi bio bizaran da isti čovek i sutradan nije pokušao neopaženo da prođe sa torbom punom tompusa.

Zlato u čipsu, "luj viton" i dijamanti

Carinici su zlato svojevremeno otkrivali u punim automobilskim rezervoarima, instrument tablama, pakovanjima čaja, teglama zimnice, čak i pod pazuhom jedne putnice, kažu u Upravi carina.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Jedan šezdesetpetogodišnji penzioner stavio je tako 13 dijamanata, šest dukata i jednu zlatnu pločicu u torbu i automobilom sredinom marta uputio se iz Nemačke ka Bugarskoj. Carinici su, međutim, na prelazu Vrška čuka otkrili skrivene dragocenosti.

Gotovo kilogram zlata, vrednog skoro 45.000 evra, takođe je otkriven u martu na Gradini. Možda bi to bio još jedan uobičajeni slučaj pokušaja krijumčarenja da zlato nije nađeno u čipsu, jakni i rancu putnika.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Dva meseca kasnije, carinici su imali još jedan veliki slučaj zaplene, kada su na prelazu Batrovci u autobusu pronašli 13 skupocenih satova, svetski poznatih robnih marki Franck Muller i Hublot, vrednih gotovo 170.000 evra.

Kada je reč o još "skupljoj" zapleni, carinici su početkom jula putniku oduzeli neprijavljeni džip Mercedes Benz G400D i jaknu marke "luj viton", čija je ukupna vrednost procenjena na gotovo 174.000 evra.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Nov dijamantski prsten, vredan 8.500 evra, u originalnom pakovanju francuske robne marke Messika, nađen je u ručnom prtljagu jednog putnika, koji je doputovao letom iz Njujorka. Možda bi prsten od belog zlata sa tri dijamanta bio na ruci njegove žene, samo da ga je muškarac, u skladu sa pravilima, prijavio.

Rasni psi, skupocena vina i tekstil

Carinici su u februaru pronašli 19 rasnih lovačkih pasa na prelazu Preševo u jednom teretnom vozilu. Vozač sa 15 pasa rase "seter" i četiri psa rase "poenter", osim što nije prijavio šta se nalazi u teretnom delu kombija, nije imao ništa od neophodne dokumentacije za te životinje.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Rekordno krijumčarenje gotovo sedam tona tekstilne robe, vredne oko 73.000 evra sprečeno je u maju na Gradini, kada je pronađeno 27.000 muških, ženskih i dečjih odevnih predmeta.

Zaplenjena Roba
foto: Mup Uprava Carina

Početkom letnje sezone, vozač kombija pokušao je da prokrijumčari 100 boca francuskih i italijanskih vina. Reč je o vinima poznatih marki (Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia), čije se tržišne cene kreću od 100 do 3.000 evra po boci.

Osim redovnih kontrola na unutrašnjim i graničnim ispostavama, carinici sprovode i takozvane dubinske kontrole na čitavoj teritoriji zemlje. Njihovi rezultati svedoče o tome da i te kako dobro poznaju psihologiju krijumčara, zaključuju u Upravi carina.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track