ZVICER OTVORIO FIRME ŽENI, A ŠARIĆ SE OŽENIO ZA PAPIRE: Ova zemlja je omiljeno utočište balkanskih kriminalaca, a evo i zašto!
Foto: Dado Đilas, Privatna Arhiva

šok

ZVICER OTVORIO FIRME ŽENI, A ŠARIĆ SE OŽENIO ZA PAPIRE: Ova zemlja je omiljeno utočište balkanskih kriminalaca, a evo i zašto!

Crna Hronika -

Radoje Zvicer i članovi njegove familije – supruga Tamara Zvicer i njegov brat imaju otvorene firme u Slovačkoj, dok Darko Šarić ima njihovo državljanstvo, objavio je slovački portal Aktuality.sk.

Naime, Zvicer, vođa kavačkog klana jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Evropi, nije prvi kriminalac sa ovih prostora koji je vezan za Slovačku.

Radoje i Tamara Zvicer
Radoje i Tamara Zvicerfoto: Privatna arhiva

Pre toga je bio Darko Šarić, narko-bos kome se trenutno sudi u Specijalnom sudu u Beogradu za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca.

Šarić je bio i prvi veliki igrač u unosnom poslu šverca kokaina za koga je saznala ovdašnja javnost, preteča kavačkog i škaljarskog klana.

Šarić ne samo da je imao firmu u Slovačkoj, već i državljanstvo. On je u maju 2005. godine doputovao u Slovačku i već sutradan se venčao sa jednom Slovakinjom i dobio stalni boravak.

Kada je ispunio uslov za državljanstvo, Šarić se razveo, ali je dobio slovački pasoš pomoću kojeg je slobodno putovao po cijelom svetu.

Darko Šarić
foto: Nemanja Nikolić

Slovački novinar objašnjava zašto je Slovačka omiljena destinacija balkanskih kriminalaca.

- Odgovor je vrlo jednostavan na pitanje zašto postoje jake veze balkanskih mafijaša sa Slovačkom. Ovde je sve na prodaju – policija, pravosuđe i tužilaštvo - započinje priču slovački istraživački novinar.

On objašnjava da je poslednjih godina u javnosti u Slovačkoj izbilo mnogo slučajeva korupcije‚ kao i da su trenutno u toku sudski postupci zbog primanja mita protiv bivšeg guvernera centralne banke Slovačke, bivšeg specijalnog tužioca, ali i nekoliko drugih tužilaca.

U takvoj atmosferi se balkanski kriminalci osećaju kao kod kuće, jer je slična situacija i u njihovom zavičaju.

Ipak, ova kombinacija ne bi mogla da proradi da nema lokalnih „igrača“ koji imaju dobre veze i mogu da „završe papire“ – od otvaranja firme do boravka. On pominje nekoliko osoba.

O računima i firmama Radoja Zvicera u Slovačkoj se više puta u medijima govorilo. Kao vlasnica nekih firmi iza kojih stoji Zvicer pojavljuje se izvesna Mitra Ćaćić.

- Interesantno je da ta osoba ima prijavljen boravak na istoj adresi, kao i Tamara Zvicer i pitanje je da li je to zapravo lažni profil iza kog stoji zapravo Tamara Zvicer - objašnjava novinar.

Podsetimo, po podacima Europola, kriminalne grupe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih delova Zapadnog Balkana, koje međunarodne organizacije nazivaju balkanski kartel, najveći su snabdevači Evrope kokainom.

Kurir.rs / Standard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track