ŠOK DETALJI ZAPLENE 700 KILA KOKAINA NA KANARIMA: Italijan uhapšen sa Srbinom i Hrvatom je pripadnik čuvene italijanske NDRANGETE
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Youtube/EUROPOL

SARAĐIVALI I SA ARKANOM

ŠOK DETALJI ZAPLENE 700 KILA KOKAINA NA KANARIMA: Italijan uhapšen sa Srbinom i Hrvatom je pripadnik čuvene italijanske NDRANGETE

Crna Hronika -

Evropol i španska Guardia Civil, zajedno sa organima za sprovođenje zakona iz Srbije, Italije i Hrvatske, zaplenili su 700 kilograma kokaina i uhapsili osumnjičene članove takozvanog „balkanskog kartela“ među kojima je i Italijan, inače pripadnik čuvene italijanske mafijaške organizacije Ndrangeta koja je svojevremeno sarađivala i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Među osumnjičenima koji su uhapšeni nakon višemesečne operacije, da podsetimo, bili su Hrvat i Srbin, kao i Italijan, saopštio je Evropol. Zločinačka organizacija je navodno krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU preko Kanarskih ostrva.

Ova istraga je, navodi se, započeta u martu prošle godine i usredsređena je na plovilo pod poljskom zastavom sa privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, za koje se sumnjalo da je korišćeno za transport kokaina. Od tada, organi za sprovođenje zakona su pratili aktivnosti posade.

Život na visokoj nozi

Uhapšeni italijanski državljanin se sumnjiči da je povezan sa italijanskom ´Ndrangetom, dobro poznatom organizovanom kriminalnom grupom, a hrvatski i srpski državljani su povezani sa takozvanim balkanskim kartelom, navodi Europol.

- Iako nisu imali profesionalnu aktivnost, obojica su uživali visok životni standard dok su plovilo održavali u odličnom stanju - naveo je Europol.

Španske vlasti su u julu otkrile da njihov brod neuobičajeno putuje do izolovane tačke dublje u Atlantskom okeanu. Plovilo je otputovalo sa lokacije 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile prepad na brod i pronašle 700 kilograma kokaina na njemu.

U međuvremenu, službenici u Španiji uhapsili su hrvatskog osumnjičenog i još jednu osobu, državljanku Srbije, osumnjičene za koordinaciju operacije krijumčarenja droge sa kopna.

Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali zločin, navodi Europol.

Podsetimo, italijanska mafija, a konkretko i Ndrangeta, i ranije je bila povezivana sa kriminalnim kartelima iz Srbija, od vremena kad su u toj zemlji boravili Željko Ražnatović Arkan i Đorđe Božović Giška, pa do danas.

Kurir.rs / D.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track