Najnovije vesti

SASLUŠANI OTMIČARI IZ ZEMUNA: Evo kako su se branili što su kidnapovali Nemca i pokušali da mu iznude 35.000 evra
Foto: MUP Srbije

Više javno tužilaštvo

SASLUŠANI OTMIČARI IZ ZEMUNA: Evo kako su se branili što su kidnapovali Nemca i pokušali da mu iznude 35.000 evra

Crna Hronika -

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani Nebojša V. (58), Žarko V. (34) i Jovica M. (58) zbog sumnje da su 20. avgusta ove godine u Zemunu oteli nemačkog državljanina R.E, tri dana ga držali na više lokacija i od njegove porodice tražili 35.000 evra za njegov otkup.

- Osumnjičeni su se na saslušanju branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje pravo da ne iznose odbranu u ovoj fazi postupka - saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudu da osumnjičenima odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

01:02

Srbi oteli Nemca kod Šida, brza akcija policije

Svoj trojici osumnjičenih se naredbom o sprovodjenju istrage na teret se stavlja krivično delo Otmica, a Nebojši V. i Žarku V. i krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sumnja se da su u periodu od 20. do 23. avgusta osumnjičeni na više lokacija u Beogradu i Šidu silom i obmanom odveli i zadržali oštećenog R.E. i pretili ubistvom, u nameri da od njega i njegove porodice iznude 35.000 evra, kao i da su Žarko V. I Nebojša V. neovlašćeno nosili pištolj i municiju.

Najpre je, kako se sumnja, Jovica M, znajući da je oštećeni dobrog imovinskog stanja i da mu roditelji šalju novac iz inostranstva, dogovorio sa drugom dvojicom osumnjičenih da otmu R.E. pa im je u tu svrhu Jovica M. predao automobil marke “Passat”.

Zatim je 20. avgusta, oko ponoći, kada se oštećeni svojim vozilom kretao iz pravca Zemuna, Žarko V. zaustavio njegovo vozilo, tako što je stajao pored “Passata” na kojem je celom dužinom pisalo “Policija” i na engleskom jeziku od oštećenog tražio ličnu kartu, radi navodnog legitimisanja.

Dok je oštećeni tražio ličnu kartu, Žarko V. ga je silom izvukao iz vozila, vezao mu ruke iza leđa, stavio mu kapu na glavu, oduzeo mobilni telefon i ubacio ga u vozilo kojim je upravljao Nebojša V.

Oštećenog su vezanog odvezli i držali na više lokacija, između ostalog i u mestu Jamena, kod Šida, gde su ga više puta udarili i tražili da izdvoji bitne kontakte iz svog mobilnog telefona kako bi ih obavestio da je otet i da za njegov otkup pripreme novac u iznosu od 35.000, evra.

Oteti čovek je kontaktirao svoju devojku kako bi ona prikupila novac od njegove porodice, a dva dana kasnije dogovorena je primopredja, koja nije izvršena,.

Osumnjičeni su sledećeg dana više puta telefonom zvali devojku i pretili joj da će R.E. “rešiti” jednim metkom ukoliko im ona ne donese novac, pa je Žarko V. iz vatrenog oružja ispalio dva projektila blizu oštećenog.

Kako se ona, niti bilo ko drugi, nije javio da je novac za otkup oštećenog spreman, osumnjičeni su ga vezanog ubacili u prtljažnik “Passata”, nakon čega su ubrzo zaustavljeni od strane pripadnika policije i lišeni slobode.

Kurir.rs / D.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track