OPERACIJA "NANO": Kriminalce iz Evrope i sa Balkana otkrili Hitler i Tesla na kokainu, slede novi udari na klanove
Foto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

španija

OPERACIJA "NANO": Kriminalce iz Evrope i sa Balkana otkrili Hitler i Tesla na kokainu, slede novi udari na klanove

Crna Hronika -

Posle rekordne zaplene od 9,5 tona droge u Španiji, vrednog oko tri milijarde evra, istražitelji otkrili da je reč o pošiljci iza koje stoji 30 kriminalnih grupa
među kojima su i sa prostora bivše Jugoslavije

Istražitelji koji rade na otkrivanju pošiljaoca i naručioca 9,5 tona kokaina koji je zaplenjen pre nekoliko dana na jugu Španije, otkrili su da iza tovara skrivenog u bananama stoje pripadnici 30 kriminalnih grupa iz Evrope, među kojima su i sa prostora bivše Jugoslavije! Španski mediji otkrili su da su naručioce droge otkrile oznake na kokainu i da je velika akcija "Nano" još uvek u toku.

Zaplenjen kokain
Zaplenjen kokainfoto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Veliki udar

- Paketi su bili označeni rečima "Hitler", "Tesla", "Rav 4", "BMW", "Ok", zatim naizgled nepovezanim slovima, brojevima kao i logoima kompanija, ali i simbolom kukastog krsta. Upravo to je pomoglo istražiteljima da otkriju ko je trebalo da preuzme drogu na krajnjim destinacijama - objasnili su oni.

Pošiljka kokaina, kako je Kurir pisao, bila je skrivena u bananama u rashladnom kontejneru. Istragom je utvrđeno da je kompanija koja je pošiljalac "banana" mesečno u Evropu slala 40 konterjnera iz Kolumbije, koji je doplovio preko Ekvadora. Kako prenose španski mediji, operacija "Nano" je počela u julu, kada je policija dobila informaciju o pošiljci kolumbijskog kokaina koji čeka da preko Ekvadora stigle u Španiji.

Dobrivoje Radovanović

Brendiraju kokain da pošalju poruku

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objasnio je ranije za Kurir da je označavanje paketa s narkoticima način da se pošalje više poruka. - Na prvom mestu jasno se stavlja do znanja čija je roba, ko je isporučilac, koje joj je poreklo i kakav je kvalitet. Osim toga, na ovaj način se može skrenuti pažnja i policajcima koji su u dosluhu sa kriminalcima da ne diraju tu drogu - objasnio je i naveo koje skriveno značenje imaju simbolii na paketima: - Kriminalnci biraju osobe koje su na neki način istaknute, poznate i uspešne sportiste, luksuzne brendove odeće, kako bi zapravo poručili da je reč o kokainu najveće čistoce. "Brendiranje" droge, međutim, nije srpski izum. Naši kriminalci su videli od svojih stranih kolega kako se to radi i preuzeli sistem koji očigledno uspešno funkcioniše - rekao je Radovanović.

- Akcija zaplene predstavlja veliki udar, na više nivoa. S jedne strane usmeren je na kriminalnu organizaciju koja se bavi distribucijom kokaina od proizvođanja, do kupaca u Evropi. U ovom slučaju, pošiljka je poslata preko kompanije za izvoz banana u Makali u Ekvadoru. S druge strane, prema operativnim informacijama, zaplenjena droga bila je namnjena vodećim kriminalnim klanovima u Evropi - prenose španski mediji i podsećaju da još uvek niko nije uhapšen, ali da su u istragu uključene policije nekoliko evropskih zemalja.

Oznake na pošiljkama

Glavni inspektor španske policije naveo je i da glavni osumnjičeni nisu na teritoriji Španije. - Oni su na teritorijama trećih zemalja u kojima se istraga i nastavlja - otkrio je Aleberto Morales.

Zaplena kokaina
Zaplena kokainafoto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Da sa pošiljkom droge imaju veze Balkanski kartel, koji navodno drogom snabdeva i kavački i škaljarski klan, i da se hapšenja mogu očekivati i u regionu, upućuje to što je na nekim od kocki kokaina bio i logo "Luj Viton", kao i "Tesla".

- Kokain koji je pronađen posle hapšenja kriminalnog klana Veljka Belivuka na sebi je imao oznaku "Luj Viton". Takođe, lik Gavrila Principa na kokainu vezivao se za kavački klan, s kojim je Belivuk blisko sarađivao. Na isti način pošiljke kokaina označava, samo drugim simbolima i škaljarski klan, koji je recimo stavljao Kristijana Ronalda, ali i albanska mafija koja je takođe veliki trgovac kokainom - podseća sagovornik Kurira i zaključuje da se hapšenja mogu očekivati i u našoj državi.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track