OTET, SUROVO MUČEN, PA UPUCAN 4 PUTA Danijelovo telo policija pronašla zakopano u šumi! Iza svega stoji PLJAČKA VREDNA 1,5 MILIONA
Foto: Shutterstock

OTET, SUROVO MUČEN, PA UPUCAN 4 PUTA Danijelovo telo policija pronašla zakopano u šumi! Iza svega stoji PLJAČKA VREDNA 1,5 MILIONA

Crna Hronika -

Najmanje trojica maskiranih muškaraca izveli su u oktobru 2019. godine oružanu pljačku u kući porodice Čikojević u Okroglu u Sloveniji i ukrali kokain vredan 1,5 miliona evra. Radilo se o drogi koja je pripadala slovenačkoj ćeliji kavačkog klana. Zbog toga su do sada ubijena tri Slovenca, a šefovi klanova su uvereni da su učestvovali u ovom činu.

U nastavku suđenja, kavački klan ispitao je još jednog "pokajnika" S.T, koji je, iako je među optuženima, na prethodnom ročištu priznao krivicu sudu.

slovenačka policija, Slovenija
foto: Shutterstock

Pokajnik ispričao detalje

ST je, između ostalog, rekao da je zajedno sa Darkom N. osnovao dve tranzitne kompanije, a Klemen K. mu je za njih u koverti uručio 4.000 evra početnog novca. Sa dve kompanije su potom prevozili kanabis pod maskom legalnog tereta iz Španije i Holandije.

Blaž K. mu je dao novac za kupovinu droge u Sloveniji, rekao je. Novac je primio u vakum kesi, iz koje je bilo jasno da se u njoj nalazi papir, a na njoj je bila ispisana količina novca. On je, prema priznanjima S.T, svake nedelje prenosio iznose u iznosu od oko 300.000 evra za navodnu kriminalnu grupu. Ukupno je bilo desetak takvih transporta, dodao je on.

Nije poznato ko je u januaru ove godine ubio 34-godišnjeg Igora M. iz Ljubljane, a ko 20-godišnjeg Davida Š. u Španiji 2019. godine. U maju ove godine doneto je rešenje o pokretanju sudske istrage za ubistvo Danijela B., ali je, prema primedbama odbrane, slučaj ponovo na početku.

Mučen pre smrti

Tridesetpetogodišnji Danijel iz Ljubljane nestao je na nepoznatoj lokaciji u novembru 2019. Sa prijateljem Žarkom T. i Klemnom K. dovezao se do Trsta, ali mu je navodni šef slovenačke ćelije klana K. naredio da napravi slučajni zastoj u Ankaranu. Tamo se dogovorio sa poslušnicima da ih otmu. Uspeli su samo da otmu Božića, koji je odveden na nepoznatu lokaciju, a 1. decembra pripadnici specijalne jedinice policije otkrili su njegovo telo zakopano u šumi kod Okrogla u Gorenjskoj. Smrtonosne povrede glave i mozga ubica mu je naneo teškim šiljatim predmetom. Mučen je i četiri puta upucan u telo pre smrti.

Zbog nezakonitog lišenja slobode Božića i pokušaja da se to učini na štetu Žarko T., K. i Crnogorac Bojan S. su već u januaru u Kopru nepravosnažno osuđeni, prvi na šest godina i pet meseci zatvora, a drugi na četiri godine i devet meseci zatvora.

Policija, Slovenija, Slovenačka Policija
foto: AP

Nakon razmatranja žalbi odbrane na pokrenutu sudsku istragu, Senat je konstatovao da je u navedenoj odluci učinjeno više bitnih povreda krivičnog postupka, pa je poništeno rešenje o pokretanju sudske istrage o ubistvu Danijela B.

Na primer, u odluci o pokretanju sudske istrage, istražni sudija se, navodno, pozvao na neke dokaze, posebno na one koji se tiču osumnjičenih S. i Č., koji su kao nezakoniti izuzeti iz sudskog spisa na suđenju S. i Klemnu K. pred sudom u Kopru. Sama ova činjenica je, dakle, dovoljan razlog da se rešenje o pokretanju istrage poništi, a senat se, generalno, nije izjašnjavao o ostalim pritužbama osumnjičenih i njihove odbrane.

Istražnom sudiji je naloženo da detaljno preispita slučaj i odluči da li će protiv osumnjičenih biti pokrenuta sudska istraga. Još nije poznato da li će odluka Senata biti izvršena, jer se višem sudu žalilo specijalizovano tužilaštvo.

Kurir.rs/Blic/Slovenske novice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track