REČI DEČAKA UBICE SA VRAČARA LEDE KRV! Otkrio kako je pravio spisak za likvidaciju, ŠIFRU SEFA SA ORUŽJEM i kako je došao do nje!
Foto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

masakr u školi

REČI DEČAKA UBICE SA VRAČARA LEDE KRV! Otkrio kako je pravio spisak za likvidaciju, ŠIFRU SEFA SA ORUŽJEM i kako je došao do nje!

Crna Hronika -

Tog 3. maja dogodilo se jedno od najbrutalnijih masovnih ubistava na području Balkana čije će se razmere još dugo pamtiti i analizirati.

Trinaestogodišnji učenik beogradske OŠ "Vladislav Ribnikar " koji je ubio ubio 10 osoba, od toga devetoro dece i ranio još šest, postao je jedino dete na svetu koje je počinilo ovakav užasan masakr, mediji su uz njegovo ime prišili još i "dečak ubica". On je svojim činom zauvek promenio živote, ne samo svoje porodice, nego i porodice svojih deset žrtava.

Vračar, dečak ubica
foto: Drustvene Mreže

Od trenutka hapšenja, kad je tog kobnog jutra nakon svog čina nazvao policiju rekavši im da je "psihopata koji mora da se smiri", dečak se nalazi na jednoj beogradskoj klinici, gde lekari svakodnevno prate njegovo stanje, a pod nadzorom je i kriminalističke policije.

U našoj zemlji je svake godine 1. septembar prvi dan nove školske nastave, a ovu je "dečak ubica" dočekao u bolnici. Kako prenose mediji on je nastavio školovanje preko interneta. Negova nastava odvija se po modelu koji se koristio u vreme pandemije koronavirusa. Masovni ubica osmi razred će završiti preko posebne škole Dr. Dragan Hercog i nastavu će pratiti iz svoje bolničke sobe.

OŠ Vladislav Ribnikar, pucnjava u školi, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Nakon dva i po meseca, 18. jula dečak ubica je prvi put progovorio o masakru koji je počinio. Pojavio se pred tužilaštvom u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Otac dečaka ubice, se sumnjiči da je vodio sina u streljanu, obučavao ga da koristi oružje, kao i da je nepropisno držao oružje. U postupku koji se vodi protiv njega svedočio je upravo dečak ubica. On je četiri sata ispitivan putem video linka. Bili su prisutni i roditelji neke od ubijene dece. I oni su postavljali pitanja dečaku koji je ubio njihovu decu.

spisak žrtava, pucnjava, pucnjava u školi, Vračar
foto: Privatna arhiva

Dečak nije mogao da objasni zbog čega je počinio zločin, a jedini razlog koji je naveo jeste "da je imao loša osećanja prema vršnjacima."

- Izjavio je da se kaje. Nije želeo da vidi slike drugova koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neprijatno - navodi se za medije.

Kako se saznaje, dečak ubica je svedočio da je na ideju da ubija u "Ribnikaru" došao mesec dana pre zločina, gledajući jedan dokumentarni film. Plan je pravio između dve i tri nedelje. Isprva je sastavio kraći spisak đaka koje je nameravao da ubije, ali ga je naposletku produžio sa više imena. Tvrdi da je, navodno, listu sastavljao "tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio".

pucnjava, Vračar
foto: Espreso/Tamara Trajković

Dečak ubica je tvrdio da mu "nije bilo lako da dođe do oružja". Sef s pištoljem je bio postavljen veoma visoko, skoro pri plafonu, a morao je da sazna i šifru za otključavanje.

- Kad ga je tata otključavao video sam da je šifra 637 - objasnio je dečak ubica kako je došao do oružja.

Dečak ubica je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sedog, kratke kose i srednjih godina.

OŠ Vladislav Ribnikar, pucnjava u školi, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Jedna od informacija koja je šokirala sve je da je pre zločina dečak ubica pretraživao na internetu i "da li u Srbiji postoji doživotna kazna zatvora".

- Nisam znao da neću odgovarati, mislio sam da hoću, zbog toga sam na internetu gledao da li mogu da budem osuđen na doživotnu robiju. Želeo sam da znam šta me čeka - navodno je rekao istražiteljima.

Kurir.rs/Srbija danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track