"OVDE JE PORESKA UTAJA ELEGANTAN ZLOČIN" Marković o pranju miliona: Ko će čuvare da kontroliše? U ozbiljnoj državi OVO NE DIRAŠ
Foto: Shutterstock, Kurir televizija

kurir tv

"OVDE JE PORESKA UTAJA ELEGANTAN ZLOČIN" Marković o pranju miliona: Ko će čuvare da kontroliše? U ozbiljnoj državi OVO NE DIRAŠ

Crna Hronika -

Blažo Marković, predsednik pokreta „Novi ljudi – nova snaga Srbije“ i Željko Radovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije u razgovoru sa voditeljkom Oljom Lazarević o hapšenju šest osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, i na taj način oštetile državni budžet za oko 124 miliona dinara.

Blažo Marković
foto: Kurir tv

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu finansija Poreskoj upravi Filijala Voždovac i Zemun.

Blažo Marković je izrazio zabrinutost zbog ovog skandala:

- Temelji države, a to je porez, trebali bi biti čuvani od strane onih koji su odgovorni za njega - rekao je Marković.

U pokušaju da objasni kako je ova mreža ostala neprimećena, Marković se poziva na starogrčkog filozofa Platona koji je napisao:

- Kako kontrolisati čuvare? Ko će njih da kontroliše?

Porezna prevara ne samo da postavlja pitanja o integritetu državnih institucija, već i o uticaju na građane i njihovu percepciju poreza.

- U ozbiljnoj državi, porez se ne sme dirati - naglasio je Marković. Ovaj skandal pogađa građane koji redovno izdvajaju novac za poreze, a njihov integritet je narušen.

02:48

OVO JE ELEGANTAN ZLOČIN! Marković o pranju miliona iz državnih fotelja

Nedavna hapšenja su samo početak, nastavio je Marković i postavio pitanje šta se krije iza ovoga i ko je omogućio ovu praksu.

- Ova mreža poreskih prevara može imati duboke korene - dodao je on.

Iako se spekuliše da su inspektori radili za mafiju, Marković je postavio pitanje da li je to stvarno slučaj ili su oni uglavnom radili za svoju korist.

- Mafijaši znaju sa čime se bave, a ovo - ovo je elegantno. To je krivično delo u rukavicama. Mnogo je trebalo stručnjaka da bi se izvršilo ovakvo delo - istakao je Marković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:16

Ceremonija dodele Oskara 25. aprila u online formatu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track