2 MUŠKARCA PUTOVALA IZ GRČKE KA NEMAČKOJ I STIGLI NA GRADINU! Carinicima rekli da nemaju ništa a onda je nađen veliki kofer (FOTO)
Foto: Carina Srbije

2 MUŠKARCA PUTOVALA IZ GRČKE KA NEMAČKOJ I STIGLI NA GRADINU! Carinicima rekli da nemaju ništa a onda je nađen veliki kofer (FOTO)

Crna Hronika -

Carinici su 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja dvojice putnika.

Naime, slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Nemačkoj putovala dvojica muškaraca. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag.

Ikone
foto: Carina Srbije

Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona, uvijenih u belo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da je reč o ikonama velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti, nastale najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka.

1 / 7 Foto: Carina Srbije

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi.

Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrednost i poreklo zaplenjenih ikona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track