SA LIKVIDACIJOM U BOSNI POVEZAN UBICA STOJANOVIĆA: Srbija za njim raspisala Interpolovu poternicu, maskirao se u biciklistu
Foto: Mondo/Anja Konstantinović, Privatna Arhiva

istraga

SA LIKVIDACIJOM U BOSNI POVEZAN UBICA STOJANOVIĆA: Srbija za njim raspisala Interpolovu poternicu, maskirao se u biciklistu

Crna Hronika -

Istraga ubistva Slaviše Ćuluma 15. maja 2020. u banjalučkom naselju Dragočaj, vraćena je na početak, pošto je sud u tom gradu pre nekoliko dana zbog nedostatka dokaza oslobodio optužbi da je izvršio zločin Siniću Šakića.

Prema optužnici po kojoj se sudilo, podsetimo, Šakić se teretio da je sa još jednom nepoznatom osobom učestvovao u ubistvu. Navodilo se da su žrtvu čekali u zasedi nedaleko od njegove kuće i kada je on naišao na njega su iz dve puške ispalili 22 hica. U optužnici, druga osoba nije identifikovana, ali se u vezu sa zločinom prema pisanju medija iz Bosne i Hercegovine dovodio Milivoje Lovrenović, zvani Čaruga, za kojim je Srbija raspisala poternicu.

Slaviša Ćulum
Slaviša Ćulumfoto: ATVBL

- U MUP Srpske su potvrdili da je osim Šakića, zvanog Kinez, još osam osoba osumnjičeno da je učestvovalo u organizaciji i ubistvu Ćuluma. Među njima su i Milivoje Lovrenović, njegov sin i još šest osoba - prenela je ranije Srpskainfo. Porparol MUP Republike Srpske za njih je izjavaila da su izveštaji protiv devet osoba više puta podnošeni Republičkom javnom tužilaštvu.

Inače, Lovrenovićev sin Dušan je u martu 2022. bio hapšen kao pripadnik kriminalne grupe koja je oružje prodavala čak i klanu Veljka Belivuka.

- Izveštaji su podneseni zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivična dela teško ubistvo, kao i krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo - pojasnila je ona, dok su iz Republičkog tužilaštva rekli da je istraga u toku i da zbog toga ne mogu da daju više informacija.

Strahinja Stojanović, Milivoje Lovrenović
foto: Privatna Arhiva

Milivoje Lovrenović, koji je pomenut navodno u izveštaju MUP-a srpskoj javnosti postao je poznat posle ubistva Strahinje Stojanovića 13. septembra 2021. Samo sedam dana kasnije, policija i tužilaštvo identifikovali su ga kao čoveka koji je kobnog dana podmetnuo eksploziv pod Stojanovićev BMW X5. Njega su kamere snimile kako je na biciklu napustio garažu u kojoj je pre eksplozije bio parkiran automobil.

Džip u kom je ubijen Strahinja Stojanović
Džip u kom je ubijen Strahinja Stojanovićfoto: Anja Kostantinović/Mondo, Društvene mreže

- Sumnja se da je on u noći između 12. i 13. septembra podmetnuo eksploziv velike razorne moći ispod automobila, a potom na električnom biciklu pratio Stojanovića od njegovog stana na Galenici i eksploziv aktivirao u Ulici Omladinskih brigada, kada je Stojanović sa devojkom, Kolumbijkom Sonjom Suarez Gomez krenuo ka Ušću, gde su planirali da prate auto-trke, koje su se održavale toga dana. Sumnja se da je eksploziv aktivirao mobilnim telefonom - podseća sagovornik Kurira.

Stojanović i Sonja Suarez Gomez
Stojanović i Sonja Suarez Gomezfoto: Instagram

Stojanović je ostao na mestu mrtav, a njegova devojka, prošla je sa lakšim povredama.

- Posle eksplozije, pregledani su sati i sati video snimaka sa sigurnosnih kamera. Jedna od njih zabeležila je muškarca kako električni bicikl baca u Savu na Novom Beogradu, presvlači se i beži - podseća on kako je identifikovan Milivoje Lovrenović za kojim je Srbija raspisala međunarodnu Interpolovu poternicu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track