SMANJENA KAZNA OTMIČARIMA IZ PAZOVE: Tražili otkup od 500.000 evra, prvobitno zajedno dobili 28 godina, sad robija od 22,5 godine
Foto: Zorana Jevtić, screenshot

viši sud u sremskoj mitrovici

SMANJENA KAZNA OTMIČARIMA IZ PAZOVE: Tražili otkup od 500.000 evra, prvobitno zajedno dobili 28 godina, sad robija od 22,5 godine

Crna Hronika -

U Višem sudu u Sremskoj Mitrovici nakon ponovljenog suđenja prvostepenom presudom okrivljeni Marko Jovišić (58) i njegovi sinovi Lazar (22) i Nikola (20) i njihov prijatelj Aleksa Mrđa (22) iz Stare Pazove osuđeni su zajedno na 22,5 godine zatvora zbog otmice tada trinaestogodišnjeg Petra M. krajem oktobra 2019.

Podsetimo, grupa je 27. oktobra 2019. otela maloletnika i od njegovog oca tražila otkup od pola miliona evra, spektakularnom akcijom policije osumnjičeni su uhapšeni, a tinejdžer je nepovređen vraćen svojim roditeljima.

petar m. otet kad je imao samo 13 godina, a otmičari tražili otkup od pola miliona evra
petar m. otet kad je imao samo 13 godina, a otmičari tražili otkup od pola miliona evrafoto: Facebook Printscreen

Viši sud u Sremskoj Mitrovici je u februaru prošle godine izrekla kazne i to ukupno na 28 godina zatvora zbog počinjenog krivičnog dela, tada je Marko dobio 10 godina, dok su njegovi sinovi Lazar i Nikola dobili po sedam, odnosno pet godina. Mrđa, njihov prijatelj tada je dobio šest godina robije, ovo suđenje nakon žalbi ukinuo je Apelacioni sud u Novom Sadu i vratio na ponovljeno suđenje.

- Marko Jovišić ponovljenom presudom umesto 10 godina dobio je sedam, njegovom sinu Lazaru umesto sedam godina dobio je pet i po isto kao i Aleksa Mrđa. Najmlađi Jovišić, tada maloletnik dobio je sada kaznu od četri i po godine maloeltničkog zatvora - navodi izvor Novosti i dodaje da se tokom novog ponovljenog suđenja utvrdila krivica osumnjičenih, ali je došlo do promene kvalifikacije krivičnog dela pa im se sada sudilo zbog otmice u saizvršilaštvu, a ne samo otmice kao ranije.

otmičare dovode na suđenje - lazar jovišić, marko jovišić i aleksa mrđa
otmičare dovode na suđenje - lazar jovišić, marko jovišić i aleksa mrđafoto: Zorana Jevtić

- Najstarijem Jovišiću produžen je pritvor i on će iz pritvorske jedinice biti sproveden na odsluženje zatvorske kazne, dok je pritvor ukinut njegovom sinu Lazaru i prijatelju Aleksi koji će ostatak kazne služiti uz nanogicu.

Pa da podsetimo, optuženi Marko Jovišić, njegov sin Lazar i tada maloletni Nikola, kao i Lazarev prijatelj Aleksa Mrđa kako se navodi u presudi oteli su Petra M. 27. oktobra 2019. godine, pola sata pre ponoći u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi.

vikendica nasred njive gde su otmičari držali petra m. 20 sati
vikendica nasred njive gde su otmičari držali petra m. 20 satifoto: Kurir

Dečaka su ubacili u putnički automobil "fiat punto", a onda ga atarskim putevima odvezli u napuštenu vikendicu gde su spremali plan kako i koliko da traže za njegov otkup. Dečaka prilikom otmice nisu povredili, a od njegovih roditelja tražili su otkup jer je njegova porodica jako imućna u tom kraju.

Sudsko veće je našlo da je okrivljena četvorka Petra M. držala u zatočeništvu 20 sati u pazovačkom selu Belegiš i da je bilo pitanje kada će tražiti novac. Već tokom prvog suđenja utvrđeno je da su okrivljeni hteli da otmu i Petrovog starijeg brata Aleksandra, ali da u tome nisu uspeli.

(Kurir.rs - Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track