KAVČANIN KOJI JE POMAGAO "RUDARIMA" U KOPANJU TUNELA OSTAJE IZA REŠETAKA: Podgorički sud odbio žalbu na ukidanje pritvora
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

osnovni sud u podgorici

KAVČANIN KOJI JE POMAGAO "RUDARIMA" U KOPANJU TUNELA OSTAJE IZA REŠETAKA: Podgorički sud odbio žalbu na ukidanje pritvora

Crna Hronika -

Osnovni sud u Podgorici odbio je kao neosnovana žalbu braniteljke okrivljenog Predraga Mirotića, navodnog pripadnika podgoričkog organka kavačkog klana da mu se ukine pritvor u trajanju do 30 dana zbog sumnje da je deo kriminalne organizacije koja je iskopala tunel od zgrade do depoa Višeg suda u Podgorici.

Pa da podsetimo, crnogorski istražitelji uhapsili su Mirotića zbog sumnje da je kriminalnoj grupi pružao logističku podršku. Navodno, on je "rudarima" iz Srbije obezbedio smeštaj i nemsetanokretanje po zemlji s obzirom da su strani državljani. Našao im je smeštaj, nabavio alat i prevoz za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici. Sumnja se da je nakon toga pomogao osumnjičenima da uklone trage i da pobegnu iz zemlje.

podgoričanin pružao logistiku srbima rudarima
podgoričanin pružao logistiku srbima rudarimafoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

- Krivično veće suda odbilo je kao neosnovanu žalbu braniteljke okrivljenog P. M. izjavljenu protiv rešenja sudije za istragu kojim mu je određen pritvor u trajanju od najduže mesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja, u predmetu koji je u javnosti prepoznat pod nazivom "Tunel".

I po mišljenju veća postoje razlozi za određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni P. M. boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično delo, budući da se radi o licu koje je višestruko osuđivano, između ostalog i za krivično delo teška krađa, što ukazuje da je reč o licu koje je sklono vršenju krivičnih dela - saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda, a prenose crnogorske Vijesti.

od jula do septembra kopali tunel od stana do depoa višeg suda
od jula do septembra kopali tunel od stana do depoa višeg sudafoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Dodaju i da postoji realna bojazan da bi boravkom na slobodi Predrag Mirotić mogao ometati krivični postupak uticajem na ostale okrivljene.

- I za sada nepoznata lica koja su osnovano sumnjiva da su neposredno učestvovala u izvršenju predmetnih krivičnih dela, zbog čega, po nalaženju veća, stoji i ovaj pritvorski osnov. U konačnom, veće ističe da se pritvor pokazuje kao opravdan i nužan, s obzirom da se ista svrha ne bi mogla postići nekom drugom, blažom zakonskom merom - zaključuju iz ODT-a saopštenju.

koplai mesecima tunel kako bi ukrali dokazni materijal iz depoa suda u podgorici
koplai mesecima tunel kako bi ukrali dokazni materijal iz depoa suda u podgoricifoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Pa da podsetimo, Predrag Mirotić je jedni uhapšeni član kriminalne grupe koja je od jula kopala tunle dug 30 metara od stana u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici u Podgorici do zgrade Višeg suda.

- Sumnja se da je grupa po nalogu kavačkog klana, navodno Slobodana Kašćelana iz spuškog zatvora ukrala 15 pištolja i 3 puške kako je dokazala dosadašnja istraga. Takođe, istražitelji su utvrdili da je grupa od 8. septembra četri dana iznosila dokaze iz depoa. Pakovala je oružje u najlonske kese i kofere u iznajmljenom stanu a potom ih taksijem prevozila do štek stana u podgoričkom naselju Zabjelo - podsećaju crnogorski mediji i dodaju:

osumnjičeni jovanović, erić, marković i njegov stric marković
osumnjičeni jovanović, erić, marković i njegov stric markovićfoto: Printscreen/Youtube

- Samo nekoliko sati pre nešto što je otkriven tunel i provala u depou suda, osumnjičeni su uz pomoć Mirotića uklonili tragove i alat bacili u reku Moraču, a kombi koji su koristili za krivično deo ostavili u mestu Botun.

Kako dlaje podsećaju izvori, osumnjičeni iz Srbije Veljko Marković, njegov stric Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić legalno su napustili Crnu Goru. Istražitelji tragaju za njima, ali i za Katarinom Baćović koja je deo kriminalne grupe, kao i ostala NN lica.

(Kurir.rs - Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track