JOŠ JEDAN NALAZ DO KONAČNE ODLUKE: Istraga protiv oca dečaka ubice u završnici! Veštačenje će dati odgovor na OVO pitanje
Foto: Privatna arhiva, Nemanja Nikolić

masakr u ribnikaru

JOŠ JEDAN NALAZ DO KONAČNE ODLUKE: Istraga protiv oca dečaka ubice u završnici! Veštačenje će dati odgovor na OVO pitanje

Crna Hronika -

Istraga koju Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi protiv oca dečaka-ubice zbog sumnje da nije adekvatno obezbedio oružje kojim je izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kao i da je dete vodio u streljanu i učio ga da puca u završnoj je fazi, saznaje Kurir.

Masakr u kom je ubijeno devetoro dece i radnik obezbeđenja škole dogodio se na današnji dan, pre tačno pet meseci. Istog dana, 3. maja uhapšen je otac trinaestogodišnjaka koji je počinio jeziv zločin, dok je dečak-ubica smešten u psihijatrijsku ustanovu jer po zakonu nije krivično odgovoran.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Nemanja Nikolić

- Njegovom ocu, na predlog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo koje mu je stavljeno na teret. Tokom pet meseci istrage, saslušani su oštećeni, brojni svedoci a do kraja istrage ostalo je još da tužilaštvu bude dostavljeno kombinovano medicinsko-balističko veštačenje - objašnjava sagovornik Kurira.

Kako naodi, reč je o komplikovanom veštačenju jer je u pitanju 10 žrtava.

- Za svaku žrtvu radi se pojedinčano medicinsko-balističko veštačenje i zbog toga se na njega čeka već gotovo dva meseca - dodaje on.

Odgovor na pitanje

Na osnovu nalaza i mišljenja veštaka, trebalo bi da bude utvrđen način nastanka povreda, ali i vrsta i kalibar oružja koje je korišćeno. Tačnije, ovo veštačenje trebalo bi da da odgovor da li je dečak ubica kobnog dana u školi koristio dva očeva pištolja.

Pošto nalaz stigne u tužilaštvo, ono će odlučiti o daljem toku postupka. - Tužilaštvo ima mogućnost da podigne optužnicu ili da odustane od krivičnog gonjenja. Niko ne može da prejudicira odluku tužilaštva, ali očekuje se da će u zakonskom roku od šest meseci, koliko osumnjičeni može da provede u pritvoru bez optužnice, ona biti podignuta - pojašnjava naš sagovornik. Podsetimo, ocu dečaka-ubice pritvor je za tri meseca poslednji put produžio Apelacioni sud.

- Ukoliko optužnica bude podignuta do 3. novembra kada ističe rok od šest meseci, nema sumnje da će tužilaštvo predložiti i produžetak pritvora - dodaje naš sagovornik.

Kurir.rs/ J. S.

Bonus video:

08:31

DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO ali postoje i druge mogućnosti! Stručnjaci objasnili čija je odluka presudna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track