Dačić potvrdio: U toku akcija protiv hakera

Dačić potvrdio: U toku akcija protiv hakera

Crna Hronika -
Dačić je izjavio da akciju sprovode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal na područiju Pančeva, Beograda i Niša

BEOGRAD - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u toku opsežna akcija "Centrala" za razotkrivanje počinilaca krivičnih dela računarska prevara, kojima je domaćim telekomunikacionim operaterima naneta šteta veća od 10 milona evra.Dačić je kao da akciju sprovode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal na područiju Pančeva, Beograda i Niša.On je kazao da na tom slučaju radi 80 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

U policijskoj akciji "Centrala" Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su udruženo učestvovali u računarskim prevarama.

Time su telekomunikacione operatere oštetili za više od 10 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo. Osumnjičeni su od 2009. godine zloupotrebljavajući računarsku opremu uz - SIM boksove radili "bypass" terminacije međunarodnog telefonskog saobraćaja korišćenjem "VOIP" tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera, dodaje se u saopštenju.

Oni su, kako je saopšteno, uticali na elektronsku obradu i prenos podataka zbog čega se svaki poziv iz mreže nekog inostranog operatera realizuje od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih "Gateway uređaja".

Ti uređaji su imali veći broj pripejd SIM kartica domaćih mobilnih operatera, čime se dalji poziv ka mobilnom pretplatniku u Srbiji ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice, dodaje se u saopštenju. U saopštenju se navodi da je međunarodna telefonska veza tako zaobilazila legalne međunarodne rute i regularne interkomunikacijske vodove za međunarodno saobraćaja i evidentirala se kao nacionalna veza.

Dodaje se da je tokom akcije zaplenjena i velika količina računara, računarske opreme i identifikovano je više od 28.000 SIM kartica korišćenih za izvršenje krivičnog dela.

Ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije danas agenciji Beta da je u toj akciji učestvovalo 80 službenika MUP-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track