DEČAKA IZ NIŠKE BANJE ČEKA ISTI SCENARIO KAO DEČAKA-UBICU IZ "RIBNIKARA": Iz niške bolnice prebačen na psihijatriju u Beogradu!
Foto: Privatna arhiva, Kurir/M.S.

niška banja

DEČAKA IZ NIŠKE BANJE ČEKA ISTI SCENARIO KAO DEČAKA-UBICU IZ "RIBNIKARA": Iz niške bolnice prebačen na psihijatriju u Beogradu!

Crna Hronika -

Dečak (13) koji je juče u Niškoj banji ubio najboljeg druga, sinoć je prebačen na psihijatrijsku kliniku u Beogradu, potvrđeno je za Kurir.

Podsetimo, od 3. maja, kada je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, u psihijatrijskoj ustanovi boravi i dečak ubica iz Beograda. Sudbina dvojice trinaestogodišnjih ubica, moga bi da bude ista, pošto ni jedan od njih neće krivično odgovarati za stravične zločine koje su počinili.

Advokat Marko Janković objašnjava za Kurir da je prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, dečak je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

Advokat Marko Janković
Advokat Marko Jankovićfoto: Ana Paunković

- Dečak koji je ubio vršnjaka nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina. Međutim, stručnjaci bi trebalo da procene duševno stanje deteta jer u slučaju postojanja duševne bolesti može doći u obzir dugotrajno lečenje deteta u zatvorenim uslovima - objašnjava advokat Janković za Kurir.

Podsetimo, posle jezivog zločina koji je počinio na tavanu svoje kuće, u improvizovanovoj teretani, trinaestogodišnjak je u teškom psihičkom stanju hospitalizovan u Nišu. On je, kako saznajemo, nakon zbrinjavanja u niškoj bolnici prebačen u jednu psihijatrijsku kliniku u Beogradu.

Izvor Kurira, upućen u istragu zločina u Niškoj banji, otkriva da ubica iz Niša i dečak ubica iz "Ribnikara", ne borave na istoj klinici u Beogradu.

Kako su ranije sagovornici Kurira objasnili, u ustanovi u kojoj u Beogradu boravi dečak-ubica iz osnovne škole, vladaju stroga pravila ponašanja i on nema kontakt sa spoljnim svetom.

Ubijeni dečak u Niškoj banji
Ubijeni dečak u Niškoj banjifoto: Kurir/M.S.

- Dečak koji je u vreme zločina koji je počinio u školi imao 13 godina, boravi u strogo kontrolisanim uslovima, u smislu da ne može da prima posete, kontakt sa "spoljnim svetom", roditeljima ili drugarima. Porodica mu donosi stvari samo do prijavnice, a sa njim redovno razgovaraju stručnjaci koji su za to zaduženi. Ne može da izlazi napolje, da šeta ili se igra van prostorije u kojoj je određeno da, pod nadzorom boravi, a ispred klinike 24 sata dnevno dežura policija - objasnio je izvor Kurira i dodao:

- Imajući u vidu težinu krivičnog dela, njegove posledice, način izvršenja, hladnokrvnost počinioca i druge okolnosti, gotovo je nemoguće da će se on ikada naći van zidina psihijatrijske ustanove - naveo je naš sagovornik.

Kurir.rs/ J. S.

Bonus video:

08:31

DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO ali postoje i druge mogućnosti! Stručnjaci objasnili čija je odluka presudna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track