POD LAŽNIM IMENOM ILIJA KRIO SE KOKAINSKI DON IZ SRBIJE Živeo u tvrđavi opasanoj strujom, imao dva kluba, a evo gde je sada
Foto: MUP

POD LAŽNIM IMENOM ILIJA KRIO SE KOKAINSKI DON IZ SRBIJE Živeo u tvrđavi opasanoj strujom, imao dva kluba, a evo gde je sada

Crna Hronika -

Goran Nešić Ciga, čiji je sin uhapšen juče u Brazilu, bio je jedan od ključnih ljudi za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. On je 2011. godine uhapšen u Brazilu, a izručen je Srbiji 2018. godine, uz ogromne mere obezbeđenja. Kaznu služi u Zabeli.

- Nešić je bio ključni čovek i veza između tamošnjih narko-kartela, od kojih je kupovao kokain, i njime snabdevao sve srpske i crnogorske klanove. Među kupcima droge bio je i klan Darka Šarića - rekao je tada naš izvor iz policije.

Po hijerarhijskoj lestvici, Nešić je bio iznad Darka Šarića!

- U Brazil je stigao 2001. i ubrzo uspeo da učvrsti svoje pozicije u kriminalnim krugovima te države. Posle hapšenja, Nešiću i njegovoj grupi blokirano je raspolaganje nad 131 objektom, 15 luksuznih vozila i tri broda, a kod njih je, osim droge, nađeno i 800.000 evra u kešu - navodi naš izvor.

Nešiću su 2011. lisice na ruke stavljene u brazilskom gradu Bauru, a lokalni mediji su tada izvestili da je on jedan od najvećih narko-bosova, kao i da je živeo u ogromnoj kući okruženoj gvozdenom ogradom kroz koju je puštena struja. Njegovo imanje, kako su naveli, bilo je okruženo kamerama, ali on nije pružao otpor prilikom hapšenja.

Brazilska Policija
foto: Shutterstock

Prema saznanjima tamošnje policije, Nešić je u Brazilu distribuirao drogu nabavljenu u Boliviji. Ona je transportovana prekookeanskim brodovima do evropskih luka, a saradnici u ovom poslu su mu navodno bili kriminalci iz Srbije. Tužilaštvo u Sao Paulu teretilo je Nešića i njegove saradnike posle hapšenja za šverc 620 kilograma kokaina.

- Nešić je iz Srbije pobegao 2001. i od tada je za njim raspisana poternica. Uhapšen je u velikoj policijskoj akciji „Niva“ u Brazilu i naša država je odmah zatražila njegovo izručenje i dostavila svu neophodnu dokumentaciju. Međutim, sud u Brazilu je 2013. odbio izručenje, ali ovog puta je prihvaćen zahtev za ekstradiciju - objasnio je tada izvor Kurira.

Nešić je u najvećoj tajnosti i uz jake mere obezbeđenjaprebačen u požarevačku Zabelu, gde bi trebalo da odsluži osam godina zatvora, na koliko ga je 2002. u odsustvu osudio pirotski sud zbog šverca 24,5 kilograma heroina iz Bugarske.

Nešić je bio jedan od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike, u Brazilu je držao dva fudbalska kluba, od kojih je jedan bio prvoligaš. On je u Brazilu živeo pod lažnim identitetom, sa dokumentima na srpsko ime Ilija.

Podovi kuće napravljeni su od porcelana, a celi drugi sprat imao je staklene zidove kroz koje se video samo luksuzni nameštaj, ali ne i stanari.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja