BEZ SUDIJE SIMEUNOVIĆA NE BI BILO PETOOKTOBARSKIH PROMENA: Njegova smrt je i danas misterija, proglašena je državnom tajnom
Foto: Privatna Arhiva

BEZ SUDIJE SIMEUNOVIĆA NE BI BILO PETOOKTOBARSKIH PROMENA: Njegova smrt je i danas misterija, proglašena je državnom tajnom

Crna Hronika -

Misterija nestanka i smrti sudije Okružnog suda u Beogradu Nebojše Simeunovića (63) traje 23 godine, a povezuju se sa petooktobarskim promenama 2000.

Simeunović je nestao 7. novembra 2000. Njegovo telo pronađeno je u reci Dunav nedaleko od hotela "Jugoslavija" u Beogradu, mesec dana kasnije. Slučaj je prvobitno bio okarakterisan kao samoubistvo, dok je četiri godine kasnije prekvalifikovan u "nestanak".

Međutim, prvobitna kvalifikacija je već u početku izazvala veliku sumnju, pre svega zbog onoga što je nestanku prethodilo. Sudija je, naime, po svedočenju njegove sestre Jelene, uprkos pritiscima koje je trpeo, odbio da potpiše nalog za hapšenje jednih od nosilaca petooktobarskih demonstracija - rudara iz "Kolubare", kao i tadašnjih lidera DOS-a Nebojše Čovića i Borisa Tadića. Time se, prema mišljenju mnogih, zamerio predstavnicima režima Slobodana Miloševića.

"Nepristojno brzo je zaboravljeno ime čoveka koji je spasao ne samo živote rudara ‘Kolubare’ nego na stotine, a možda i hiljade života. Osuđen je zbog toga na smrtnu kaznu od još uvek postojećeg inkvizitorskog suda", rekla je svojevremeno sudijina sestra Jelena Simeunović.

Da nije bilo sudije Simeunovića, ne bi bilo ni petooktobarskih promena.

Zvanično, slučaj Simeunovićeve misteriozne smrti se i dalje vodi kao samoubistvo. Nezvanično, reč je o klasičnom ubistvu. Ovaj slučaj je 2006. godine proglašen državnom tajnom.

Simeunović je kobne večeri poslednji put viđen sa dvojicom muškaraca u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

Pošto sledećih nekoliko dana nije odgovarao na telefonske pozive sestre, što je bilo neuobičajeno, ona je je sa jednim sudijinim drugom ključem ranije dobijenim od brata otvorila njegov stan. Sve je bilo na svom mestu, a od garderobe, sem jedne košulje, farmerki i kožne jakne, ništa nije nedostajalo. Kožna putna torba koju je uvek nosio kad bi odlazio na put bila je u stanu... Sestra je policiji prijavila bratovljev nestanak.

Njegovo telo pronašli su prolaznici na obali Dunava 3. decembra 2000. Okružni sud u Beogradu ekspresno je izdao saopštenje da se sudija Simeunović "ubio, jer je bio depresivan, sklon alkoholu i težak srčani bolesnik".

Zanimljivo je, međutim, da na mesto na kom je pronađeno sudijino telo - iako to procedura nalaže - nisu izašli ni istražni sudija, ni javni tužilac. Prema nekim izvorima, lična karta i drugi dokumenti nađeni uz telo sudije Simeunovića bili su suvi, iako je telo otkriveno mesec dana pošto je nestao!

Verzija o samoubistvu važila je do 2010. godine, iako su sestra i neki mediji uporno isticali nedostatke u istrazi i tvrdili da je reč o ubistvu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track