Lažne patriote ukrale oko 600 miliona evra

Skandalozno: Šverc robe na KIM

Lažne patriote ukrale oko 600 miliona evra

Crna Hronika -
Pod izgovorom pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, ukinut PDV i omogućene milionske zloupotrebe

BEOGRAD - Bruka!Pod izgovorom patriotizma i navodne pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji dogodile su se razne zloupotrebe, a najdrastičniji primer je pljačka budžeta krijumčarenjem robe. Za samo šest godina budžet Srbije oštećen je za oko 600 miliona evra!Malverzacije je omogućila odluka srpske vlade iz 2005. o ukidanju naplate poreza na dodatu vrednost. Iako je doneta kako bi proizvodi bili jeftiniji i kako bi se na taj način pomoglo Srbima na KiM, najviše koristi od toga imali su pojedinci, koji su uspeli da stvore imperije. Pre svega, reč je o onima koji su trgovali naftom, ali i drugim proizvodima, navodi se u prvoj epizodi novog serijala „Insajdera“, koja je sinoć emitovana na Televiziji B92.Prema analizi „Insajdera“, prodaja goriva na KiM postala je veliki biznis 2008. Te godine na Kosmet je iz Srbije isporučeno nafte i naftnih derivata u vrednosti od 22,4 miliona evra, da bi 2010. promet skočio na 31,7 miliona evra.Šverceri su razradili mehanizam kako naftu koja je oslobođena PDV i akciza da vrate u Srbiju ili su je švercovali južno od Ibra. Za to su često korišćenje cisterne s duplim dnom. Sistem je otkriven u maju 2009, kad je policija uhapsila organizovanu grupu na čijem čelu su bili Ivan Šikor i Goran Stojisavljević, koji su 2008. i 2009, zahvaljujući ukidanju PDVa i akciza za teritoriju Kosova, prodali više od 760.000 litara naftnih derivata.

Najveći izvoznik nafte za Kosovo 2008. bila je firma "Nafta ad", sa prometom 11,7 miliona evra, koju ju su činile nekoliko privatnih vlasnika pumpi u Srbije. Predsednik upravnog odbora je Nebojša Atanacković, inače predsednik Unije poslodavaca. Te godine firma Team oil AD ostvarila je promet 5,6 miliona evra, a Lukoil 2,1 milion evra.

Naredne 2009. godine najveću prodaju nafte i derivata ponovo je imala “Nafta”. Među isporučiocima je i “Petrobart”, koji upravlja benzinskim stanicama AVIA i čiji su direktori Zoran Obradović i Ratko Zatezalo dugogodišnji članovi poslovnog kluba “Privrednik”.

Među onima koji naftu prodaju na Kosovu 2009. godine se po prvi put pojavljuje firma “Knez petrol”. Protiv vlasnika ove firme u to vreme vodio se krivični postupak u kom je optužen da je član naftne mafije.

(E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track