VOĐA HTEO DA SE OBESI, DRUGI SEKAO VRAT I MOKRIO U SUDNICI, TUKAO ADVOKATA: Danas presuda "valjevcima", pravi su SKANDAL MAJSTORI
Zoran Jeličić, Foto: Dragana Udovičić, MUP

specijalni sud

VOĐA HTEO DA SE OBESI, DRUGI SEKAO VRAT I MOKRIO U SUDNICI, TUKAO ADVOKATA: Danas presuda "valjevcima", pravi su SKANDAL MAJSTORI

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi tačno u podne trebalo da bude izrečena prvostepena presuda pripadnicima takozvane "valjevske grupe" koja je optužena za brojna krivična dela, među kojima je i ubistvo. U završnoj reči pred presudu Javni tužilac za organizovani kriminal je u završnoj reči predložio da se pripadnici grupe osude na kazne od ukupno 184 godine zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Milan Lazarević
Milan Lazarevićfoto: MUP Ps

Za vođu kriminalne grupe Milana Lazarevića, zvanog Laza Bombaš tužilac je sudu predložio maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

- Tužilac je i za optuženog Zorana Jeličića, koji se optužnicom tereti da je pucao u boksera Željka Đedovića, na šta ga je prema optužnici podstrekao Lazarević, predložio maksimalnu kaznu od 40 godina, dok je za Milana Miljanovića, bivšeg policajca od suda zatražio kaznu od 20 godina zatvora - podseća sagovornik Kurira i dodaje da su višegodišnje zatvorske kazne predložene i za optužene Aleksandra Pavlovića, Dejana Velimirovića, Nebojšu Goloskokovića, Mirka Lazarevića, Aleksandra Boškovića i Marka Miličkovića, koji se terete za iznude.

Podsetimo, pripadnici ove kriminalne grupe uhapšeni su 2009. a suđenje im je počelo 2010. Sudski postupak, pratili su brojni skandali i opstrukcije ali je uprkos svim naporima optuženih da do presude ne dođe, sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Svetlana Aleksić uspela da završi dokazni postupak i za danas zakaže izricanje prvostepene presude.

- Odbrana je podnela preko 250 zahteva za izuzeće, advokatima su otkazivana punomoćja, optuženi su pravili nezapamćene skandale, bežali iz kućnog pritvora, izostajali sa suđenja - podseća sagovornik Kurira.

Laza Bombaš u pritvoru je proveo sedam i po godina, neko vreme je proveo na slobodi ali je tokom jednog suđenja, na pauzi išetao i više se nije vratio. Sudsko veće odredilo mu je pritvor i on je u oktobru prošle godine ponovo uhapšen u okolini Uba. Posle pritvaranja, navodno je stupio u štrajk glađu u pritvoru, a mediji su u maju ove godine preneli da je pokušao da se obesi u ćeliji.

Jeličić se sekao u sudnici
Jeličić se sekao u sudnicifoto: Kurir, MUP

- Najbizarniji incident koji su "valjevci" napravili tokom postupka, dogodio se 2019. Tokom suđenja je došlo do rasprave u sudnici zbog jednog od brojnih zahteva za izuzeće sudija u ovom postupku. Optuženi Zoran Jeličić se javio za reč, izašao za sudsku govornicu, izvadio žilet i isekao se po vratu i ruci - podseća sagovornik Kurira i dodaje da je tada Jeličić bio u kućnom pritvoru, koji je prekršio pa je vraćen u pritvor.

Nekoliko meseci kasnije, u februaru 2020. Jeličić je tokom suđenja skinuo pantalone i donji veš u sudnici i pomokrio se u boksu za optužene, iz kog je pratio suđenje, naočigled sudskog veća, tužilaca, advokata i ostalih optuženih. U decembru 2020. Jeličić je bio uhapšen po nalogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva, jer je pred početak suđenja "nezadovoljan kako ga zastupa i koliko se zalaže" ošamario advokata po službenoj dužnosti ispred zgrade Specijalnog suda. Zbog napada na advokata, u odvojenom postupku, osuđen je na dve godine zatvora. I on je u pritvoru od prošle godine, pošto je u maju 2021. skinuo sebi nanogicu i pobegao iz kućnog pritvora, ali je uhapšen.

Tužilaštvo tvrdi da je Milan Lazarević organizovao kriminalnu grupu, a da je optuženi Jeličić po njegovom nalogu, maskiran kao policajac ubio Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu.

Policajac koji im je dao svoju uniformu takode je optužen u ovom postupku, a kao motiv ubistva navodi se osveta jer se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazaravića.

Kurir.rs

Bonus video:

00:25

KARAPANDŽIĆ OPET MODAR DOŠAO U SUD! Belivukov saradnik okružen petoricom i sa velikom ranom nasred čela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track