MASAKR U "RIBNIKARU": Na 267 strana opisano šta je prethodilo najtežem zločinu u Srbiji! OVO JE 5 TEŠKIH PROPUSTA OCA DEČAKA UBICE
Dečak ubica, otac i majka, Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

potvrđena optužnica

MASAKR U "RIBNIKARU": Na 267 strana opisano šta je prethodilo najtežem zločinu u Srbiji! OVO JE 5 TEŠKIH PROPUSTA OCA DEČAKA UBICE

Crna Hronika -

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom su obuhvaćeni roditelji učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" koji je ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, kao i vlasnik i instruktor u streljani

Krivično vanpretesno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koja je 10. oktobra podignuta protiv oca dečaka ubice koji je 3.maja počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", njegove majke, vlasnika streljane i instruktora gađanja.

U potvrđenoj optužnici, na 267 strana opisani su propusti i krivična dela koja su roditelji dečaka ubice počinili, ali i vlasnik i instruktor u streljani u koju je dečaka, kako se sumnja, dovodio otac i učio ga da puca.

Privođenje dečaka ubice
Privođenje dečaka ubicefoto: Privatna arhiva, Tamara Trajković/Espreso

Teška krivična dela

- Ovom optužnicom okrivljenom ocu dečaka je na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, okrivljenoj majci na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je okrivljenima iz streljane na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog dela davanja lažnog iskaza - navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu. Protiv ove odluke suda dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Propusti oca

x godinu dana obučavao sina da rukuje oružjem i municijom

x vodio ga u streljanu i učio ga da gađa u siluete ljudi

x učio ga kako da diše i stoji dok puca

x oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno zakonu

x omogućio je detetu da dođe do dva pištolja

Stravičan zločin, podsetimo, dogodio se 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda došao u školu naoružan očevim pištoljima i ubio čuvara i devetoro đaka, a ranio još pet učenika i nastavnicu.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Petar Aleksić, Nemanja Nikolić

- Istragom je utvrđeno da je otac godinu dana obučavao sina da rukuje oružjem i municijom, vodio ga u streljanu i učio da gađa u siluete ljudi, učio ga kako da diše i stoji dok puca. Takođe, sumnja se da oružje kojim je počinjen masakr nije čuvao po važečim propisima, odnosno da ga je čuvao suprotno zakonu, kao i da je svojim postupcima omogućio sinu da dođe do dva pištolja - objašnjava sagovornik Kurira koji su postupci oca dečaka ubice doveli do njegovog hapšenja, istrage a potom i optuženja.

Podsetimo, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović 10. oktobra je saopštio da je optužnica podignuta i podneta sudu na potvrđivanje. Stefanović je istakao tada da je u optužnici, koja je napisana na 267 strana, predloženo da sud oca dečaka ubice osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

Državni sekretar u MUP-u Željko Brkić i Glavni tužilac Nenad Stefanović
Državni sekretar u MUP-u Željko Brkić i Glavni tužilac Nenad Stefanovićfoto: VJT

Danonoćno radili

- Želim da se u ime Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni u istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP - rekao je na dan podizanja optužnice glavni jani tužilac.

Otac dečaka, podsetimo, sumnjiči se da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum, te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja.

Počinilac u bolnici

Sva deca iz razreda imaju status oštećenih

Svi učenici odeljenja 7/2 u koji je dečak ubica išao i u kom je ubio šestoro vršnjaka, dobili su status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa, rekao je glavni tužilac Nenad Stefanović. Otac dečaka, podsetimo, uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi. Dečak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šiform, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

Poneo 92 metka

Omogućio je, kako se sumnja, detetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posed oružja 1. maja 2023, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ranac ih je prebacio 3. maja i poneo u školu. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dve učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta istorije u odeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro dece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

Kurir.rs/ J. Spasić

Bonus video:

08:31

DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO ali postoje i druge mogućnosti! Stručnjaci objasnili čija je odluka presudna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track