SLOVENAČKA ĆELIJA KAVAČKOG KLANA PRED SUDOM: Zvicerova grupa milione od droge oprala kroz KRIPTOVALUTE,detalji proširene optužnice
Foto: Privatna Arhiva

suđenje u mariboru

SLOVENAČKA ĆELIJA KAVAČKOG KLANA PRED SUDOM: Zvicerova grupa milione od droge oprala kroz KRIPTOVALUTE,detalji proširene optužnice

Crna Hronika -

Tužilac u Sloveniji Jože Levašič izneo je proširenu optužnicu protiv 14 pripadnika slovenačke ćelije "kavačkog klana" tereteći ih, između ostalog, i za prikrivanje porekla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija.

Tužilaštvo sada među, kako navodi crnogorski Dan, donosioce odluka u zločinačkoj grupi ubraja Blaža Kadivca, brata navodnog vođe slovenačke ćelije "kavčana" Klemna Kadivca.

radoje zvicer odbegi vođa kavačkog klana
radoje zvicer odbegi vođa kavačkog klanafoto: detective-info.com.ua

- Tužilaštvo je prvobitnom optužnicom teretilo Blaža Kadivca za 48 krivičnih djela, među kojima i da je navodno vodio računa o Skaj telefonima, koje su visokorangirani članovi grupe koristili za bezbednu komunikaciju, uključujući i za dogovore o transportu droge. Kako je saopštilo tužilaštvo sada, mlađi od braće Kadivec optužen je za 73 krivična dela, a veruje se i da je imao jednu od vodećih uloga u zločinačkoj grupi - navodi Dan i dodaje "da je Blaž Kadivec oduvek imao ulogu svojevrsnog finansijskog direktora u firmi."

Blaž Kadivec je, prema uverenju tužilaštva, imao i veoma važnu ulogu u organizaciji u prikrivanju porekla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija.

- Iz dokaza u sudskih spisa, posebno iz Skaj komunikacije, proizilazi da je slovenačka ćelija kavačakog klana imala svoj bitkoin novčanik, kojim je upravljao Blaž Kadivec - prenosi RTV Slovenija i dodaje:

kavačani iz Slovenije prljavi novac pretvarali u kriptovalute
kavačani iz Slovenije prljavi novac pretvarali u kriptovalutefoto: Shutterstock

- Prema novoj proceni tužilaštva, članovi grupe su od prodaje droge zaradili više od šest miliona eura, a u ovaj prihod nije uračunat promet od prodaje hašiša i heroina. Navodi se da je prodajom bitkoina grupa pribavila protivpravnu korist u vrednosti od najmanje 2,2 miliona eura.

Tužilaštvo je u optužnici detaljnije obrazložilo i zaradu pojedinih članova klana po vrsti krivičnih dela. Klemen Kadivec, kao jedan od vođa slovenačkog ogranka klana, navodno dobio oko 405.000 eura nezakonite finansijske koristi samo od transporta droge.

milan vujotić
milan vujotićfoto: Police Turkey

Tužilaštvo je odlučilo da izmeni optužnicu na osnovu dokaza sa Skaj komunikacije, kao i na osnovu priznanja trojice pokajnika u ovom slučaju Darka Nevzatovića, Slavka Tesića i Alena Bajca, dodao je tužilac.

U slučaju "kavačkog klana" juče je trebalo da bude saslušan i Kosta Tabaković, brat optuženog Nenada Tabakovića, ali se to nije dogodilo, pošto je Kosta iskoristio mogućnost da, kao bliski rođak optuženog Nenada, ne mora da svedoči.

Međutim, mariborski sud pokrenuo je ove godine sudsku istragu protiv dvojice braće Tabaković zbog sumnje da su učestvovali u planiranju pokušaja ubistva Darka Nevzatovića, takođe člana "kavačkog klana" i kasnije pokajnika i saradnika pravosudnih organa.

Podsetimo, već godinama je u Sloveniji aktuelan slučaj ćelije "kavačkog klana"; a u sudskim spisima, kao važne karike pominjana su imena Radoja Zvicera i Milana Vujotića iz Crne Gore. Međutim, oni nisu obuhvaćeni ovom optužnicom. Slovenačka ćelija uglavnom se, prema tužilaštvu, bavila trgovinom drogom i pranjem novca a navodno su odgovorni i za više ubistava.

(Kurir.rs - DAN, RTV Slovenija)

Bonus video:

02:44

ŠKALJARSKI VS KAVAČKI KLAN: Šestogodišnji rat odneo više od 50 žrtava (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track