TAMNOCRVENO ZATVORSKO ODELO, LISICE NA RUKAMA I NOGAMA: Ovako su doveli Zvicerovog boksera na suđenje zbog ŠVERCA 20 TONA KOKAINA
Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

TAMNOCRVENO ZATVORSKO ODELO, LISICE NA RUKAMA I NOGAMA: Ovako su doveli Zvicerovog boksera na suđenje zbog ŠVERCA 20 TONA KOKAINA

Crna Hronika -

Bivšem crnogorskom bokseru Goranu Gogiću (43) kome se sudi da je bio jedan od organizatora šverca 19,8 tona kokaina koji je zaplenjen na brodu "MSC Gajen" u Filadelfiji 2019., kao i da je blisko sarađivao sa kavačkim klanom i njihovim odbeglim vođom Radojem Zvicerom, odloženo je suđenje prošle nedelje.

Podsetimo, Gogićeva grupa, u kojoj je bilo i osam uhapšenih članova posade broda, među kojima je i srpski državljanin Stefan Bojević. Gogić je, podsetimo, uhapšen u oktobru 2022. godine dok je pokušavao da se ukrca na let iz Majamija za Cirih u Švajcarskoj. Federalni tužioci navode da je igrao "integralnu“ ulogu u zaveri da se ogromne količine kokaina prebace iz Južne Amerike u SAD i dalje u Evropu za narko kartele sa sedištem na Balkanu.

osumnjičeni bokser goran gogić
osumnjičeni bokser goran gogićfoto: Printscreen Youtube, AP/Risto Božović

- Okrivljeni Goran Gogić se prošle nedelje pojavio pred Okružnim sudom u Bruklinu povodom optužbi za navodnu organizaciju trgovinu drogom koja je dovela do zaplene više od milijardu dolara vrednog tovara kokaina - navode američki mediji i dodaju:

- Bokser u teškoj kategoriji, na ročište je došao u tamnocrvenoj zatvorskoj odeći sa lisica na rukama i nogama. Međutim, suđenje je odloženo do 20. decembra kada bi trebalo da se dostavi dodatni dokazni materijal koji se odnosi na druge zaplene šverca kokaina za koji se sumnja da je odgocorna ova kriminalna grupa.

Pomoćnik američkog tužioca Nomi Berenson rekla je da je odbrana nedavno dobila dokaze u vezi sa 17 tona kokaina pronađenih skrivenih u brodskim kontejnerima na brodu MSC Gajan u luci Filadelfija 19. juna 2019. godine.

goran gogić je navodno blisko sarađivao sa radojem zvicerom
goran gogić je navodno blisko sarađivao sa radojem zviceromfoto: BETAPHOTO/HINA/Baldo MARUNCIC/DS, Privatna Arhiva, Printscreen

- Procenjena ulična vrednost je bila veća od milijardu dolara i bila je među najvećim zaplenama droge u istoriji SAD - saopštile su vlasti. Uskoro će biti predato više dokaza koji se odnose na druge zaplene, rekla je Berenson, a advokat odbrane Džozef Koroco pristao je da se odrekne pravila o brzom suđenju kako bi odložio postupak.

Van suda, novinar "themessenger.com" pitao je Koroca da li Gogić - koji je postigao 14 nokauta tokom svoje 11-godišnje bokserske karijere planira da se suprotstavi tužiocima i iznese svoj slučaj na suđenje.

- To je naš stav trenutno - rekao je advokat.

Ranije se spekulisalo da Gogić planira da potpiše sporazum o priznanju krivice. Gogić je optužen za zaveru da prokrijumčari ono što su vlasti nazvali "neverovatnom količinom kokaina" u luke na istočnoj obali SAD između maja 2018. i jula 2019. godine. Dve druge zaplene su dovele do 1.437 kilograma sa MSC Šarlota u luci Njujork i Nju Džersi 27. februara 2019. i 537 kilograma sa MSC Desire u luci Filadelfija 18. marta 2019, tvrde tužioci.

bokser goran gogić
bokser goran gogićfoto: Printscreen

- Šema krijumčarenja uključivala je upotrebu glisera za prenošenje tovara kokaina do teretnih brodova koji su pristajali u južnoameričkim lukama pod okriljem noći - podsetile su tamošnje vlasti.

Korumpirani članovi posade koristili su dizalice i mreže da bi podigli kokain na brodove, a zatim su ga sakrili u kontejnere za koje su znali da imaju prostora za zalihe. Ako bude osuđen Goran Gogić, preti mu minimalna kazna od 10 godina zatvora, a maksimalna doživotna kazna.

- Gogić nema nikakve poznate veze sa SAD osim njegove navodne trgovine drogom - rekli su savezni tužioci, a preneli su lokalni mediji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja