"NEK IH UPRATE PA DA IH DEREMO" Novi detalji SKANDALA u CG: Osim Mandića "metak i palica" bili spremani i za Kovačevića i Božovića
Foto: Nenad Kostić

skaj prepiska

"NEK IH UPRATE PA DA IH DEREMO" Novi detalji SKANDALA u CG: Osim Mandića "metak i palica" bili spremani i za Kovačevića i Božovića

Crna Hronika -

Pripadnici kavačkog klana, nadgledali su funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta uoči nikšićkih izbora 2021. i dogovarali se da „zaždiju“ automobil kojim je bivši srpski rukometaš Vladimir Mandić sa tadašnjim poslanikom DF-a Milom Božovićem, došao u Nikšić sredinom februara, ali i da i „išipkaju“ Božovića, pišu današnje „Vijesti“.

Navodno su i kupovali lične karte i plaćali da njihovi „vojnici“ na Grahovu izvižde predstavnike tadašnje izvršne vlasti.

To proizilazi, prema pisanju Vijesti i međusobne komunikacije koju je odbegli policajac Ljubo Milović preko kriptovane SKAJ aplikacije vodio sa uhapšenim policajcem Petrom Lazovićem i više osoba, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona. Lazović je o tome pričao i sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Petar Lazović, Radoje Zvicer
foto: printscreen beraneonline.me, Privatna arhiva

Milović, koji je na aplikaciji koristio dva naloga, tokom dopisivanja oko predaje kilogram kokaina Nikšićaninu skrivenom iza pina C4AC63, počinje razgovor i oko izbora.

Iz komunikacije proizilazi da se ta osoba sa kojom se dopisuje preziva Andrijašević.

„Nikšić je sad presudan za izbore, ako se tu dobije, onda ćemo uspeti. Ako tu izgubimo, ništa ne valja“, piše Milović pretposlednjeg dana 2020. godine.

„Evo oćemo malo do Nikšića da dođemo. Sa ekipom. Ovi iz tima, malo oko politike. Zoran Laz. Čuda čine Srbi tuda. Jedan poslanik srbski treba doć danas tamo. Ima li momaka ako bude trebalo“, pita Milović 21. januara 2021. godine.

Priču o politici nastavljaju desetak dana kasnije, 3. februara, kada Milović sagovornik pita: Šta ima po Nikšiću, kakva je atmosfera tamo“?

Dobija odgovor: Među narodom je da su ovi Srbi poludeli. Sve im se može i treba isceniratI da napadnu nekoga.

Dan kasnije Miloviću od iste osobe stiže poruka: Odoste li u Nk to“.

On odgovara da nije otišao ali da jesu njegovi.

Njegovog sagovornika nakon ponovne priče o „robi“ koja je sišla u evropsku kantu i 6. februara zanima „ima li šta oko izbora“ u Nikšiću.

Vladimir Mandić, Vlada Mandić
foto: Printscreen/Hype TV

Tri dana kasnije, nakon što je Petar Lazović obavestio da Vlada Mandić dolazi u Crnu Goru sasgovorniku šalje fotografiju automobila koji, kako je napisao vozi srpski rukometaš Vlada Mandić.

To vozi Vlada Mandić, Kod DNP bi trebalo da su. Možeš li obić. Vlada Mandić je onaj rukometaš, on je sa njim i neki Šijan. Oni su glavni finansijeri. Možeš li obići krug. Da vidimo đe će, ako ostane da noći gore da mu ga zaždijemo.

Njegov sagovornik odgovara da hoće, a potom pita, „đe im bješe kancelarija, majku im je“em, jer su sad sve izlijepili sa „za budućnost Nikšića“.

Od Milovića dobija instrukcije pa ga izveštava glasovnim porukama.

Mandić „odmah krupnom sačmom po kolena“

O dolasku Vladimira Mandića u Nikšić, kavčani su razgovarali krajem januara, a Milović tada Lazoviću prenosi što o tome rekao Born – Radoje Zvicer.

„Veli Born za Mandića odmah krupnom sačmom po kolena“, piše Milović 27. januara.

Petar Lazović, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, odgovara:

Hhahahah. treba, neka ga oderu.

Vlada Mandić
foto: Vladimir Šporčić, privatna arhiva

Oće, samo neka jave odma kad uđu u Crnu Goru. Da ga upratimo isti tren, odgovara mu Milović, a Lazović konstatuje „tako najbolje“.

Nepunih dve sedmice kasnije, Lazović javlja da je Mandić ušao u Crnu Goru.

„Ušao Mandić sa Milom Božovićem“, audi, šalje on na drugi Milovićev SKAJ nalog 12. februara oko podne.

Milović pita – kuda, i dobija odgovor i registarske oznake.

Na Dobrakovo, Pg – JU 996. Sa Aleksandrom Jokićem isto“, šalje Lazović.

Odbeglog policajca zanima, je li Jokić iz Kotora, a ovaj mu objašnjava da ne zna ko je, ali da je crnogorski državljanin nastanjen u Beogradu.

Nekoliko sati kasnije, Milović pita:

Kuda je Mandić, hoće li u Budvu ili u Nišić. Lazović mu odgovara da će javiti, a onda podnosi detaljan raport, da je parkiran pored prostorija Demokratske narodne partije. Neđe uz ulicu. Lazović ga pita je li siguran u to, jer zna da su policajci čekali „goste“ a onda traži i da ih prate Milovićevi saradnici.

„Neka ih uprate malo, pa da ga deremo. Častićemo, neka ih uprate“

„Neka ih uprate malo, pa da ga deremo. Častićemo, neka ih uprate“.

Milović mu oko 21 sat odgovara da ih policija još drži. „Pričaju sa Božovićem“…

Trebali smo ih bolan napadnut. Šta ih ovi bolan preprečuju, pretresaju, o jadu rade. Samo će otići sad, a trebalo ih je napadnut, šalje on Miloviću nakon čega ga izveštava, da će stajati sa strane, jer ih pretresa 20 insprektora i policajca i na sve motre“.

Marko Kovačević
foto: Nemanja Nikolić

Preko skaja osim fotografije automobila u kom su bili Mandić, Božović i Aleksandar Jokić, kavčani su razmenili fotografiju na kojoj se vidi predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, napravljenu dok su ih uhodili kroz Nikšić.

Potom odbeglom policajcu šalje poruke:

Vidi, samo lagano, slobodno, kad se neđe parkiraju, samo da mu ga izbušimo i eto“.

„U sred dana, treba sutra ako budu tu, samo naiđem, opalim jedan šaržer u auto i ćao“…

„Znaš li koliko policajaca, bruka“…

„Treba noćas ako ostanu ođe da spavaju, auto im izbušiti, 150 metaka u njega opalit“…

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track