Dok su Jankoviča i sinove hapsili snaja mu rodila unuku
Foto: Foto. Delo.si

Porodični biznis

Dok su Jankoviča i sinove hapsili snaja mu rodila unuku

Crna Hronika -
Dok je i Damijan priveden, a zatim i odveden u pratnji policije u sedište firme "Elekta" njegova devojka Ursula Gaviš u ljubljanskom porodilištu carskim rezom rodila je devojčicu

LJUBLJANA – Slovenačka policija uhapsila je Zorana Jankoviča, njegova dva sina Juru i Damijana Jankoviča, nekadašnju finansijsku službenicu Ljubljane Jadranku Dakić, Uroša Urgina, predsednika upravnog odbora preduzeća "Gradis grupa G", i Zlatku Sraku, vlasnika "Energoplana".

Jankovič je oko 10.40 sati doveden u pratnji kriminalističke policije u zgradu gradske opštine Ljubljana, gde se navodno čekuje da će se obratiti medijima.

Dok je i Damijan priveden, a zatim i odveden u pratnji policije u sedište firme "Elekta", njegova devojka Ursula Gaviš u ljubljanskom porodilištu carskim rezom rodila je devojčicu, a uz nju je majka.

Advokat Zorana Jankoviča Aleksandar Čeferin je u zgradu opštine došao oko 11 časova, dok su u isto vreme u sedište preduzeća "Elekta" dovezli Juru i Damijana Jankoviča.

Kriminalistička policija pregledala je i kuću Jure Jankoviča u Grosuplju i stan Damijana Jankoviča u Trnovem. Policija je oko 9.30 sa sobom iz kuće odvela mlađeg sina Juru.

“Želim vam lep dan. Sve što mogu reći, jeste da očekujemo bebu", rekla je kratko Vesna Jankovič, supruga Jure Jankoviča.

Prema izveštavanju slovenačkih medija, istraga je u toku i u preduzećima povezanim sa porodicom Zorana Jankoviča, kao i u prostorima preduzeća "Elekta" i "Grep", koje grade Stožice.

Policija je, navodno, posetila predsednika Upravnog odbora preduzeća "Gradis grupa G" Uroša Ogrina i vlasnika preduzeća "Energoplan" Zlatka Sraku.

Policija navodi da je pritvoreno šest ljudi i da su na području Ljubljane pretresli 23 lokacije.

Nacionalni istražni ured obavestiće javnost o detaljima slučaja posle podne, a Generalna policija saopštila je da su pretresi kuća obavljeni po nalogu specijalnog državnog tužilaštva.

Najmlađi Jankovičev sin pušten na slobodu

Kriminalistička policija oko 14 časova na slobodu je pustila najmlađeg Jankovičevog sina Juru, koga su oko 12.45 časova, zajedno sa vođom finansijske službe u "Elekti" Boštjanom Stamejčičem, odveli u PS Moste.

Jankovič se i dalje sa policajcima nalazi u svojoj kancelariji u sedištu opštine Ljubljana.

Za to vreme na adresi firme "Baza Dante" policija je pronašla samo poštanski sandučić, dok se Damijan Jankovič i dalje nalazi u sedištu firme "Elekta".

Foto: Delo.si
Foto: Delo.si

Nezvanična šema odliva novca od Jankoviča ka JankovičuPovod za hapšenje Jankoviča i njegovih sinova je bila šema koju je objavila Poreska uprava Slovenije 21. maja ove godine, koja inače predstavlja poverljivu infomraciju kako je navodno novac grada Ljubljane išao od Zorana Jankoviča do preduzeća koje je navodno u vlasništvu Zorana Jankoviča.Kako je tekla navodna šema pokazuje grafika koju je objavilo ljubljansko Delo:Kriminalistička policija prema ovoj šemi istražuje kako je gradska opština Ljubljana 19. avgusra 2011. privatnoj firimi i partneru “Grep” u izgradnju sportskog parka Stožice uplatila 3,9 miliona evra.Sedam dana kasnije, 26. avgusta, "Grep" je 500.000 evra uplatio preduzeću "Baza dante", a ono je isti dan izvršilo dve uplate: 392.526 evra koje su uplaćene preduzeću KLM u kome Zoran Jankovič ima udeo od 62,5 posto ( osim njega udeo imaju u preduzeću Jadranka Dakić koja je bila nekadašnja Jankovičeva zamenica i Aleš Čerin, koji trenutno obavlja funkciju zamenika Jankovića)."Baza Dante" je firma u vlasništvu Boštjana Stamejčiča, jednog od zaposlenih u "Elekti", još jednom Jankovičevom preduzeću. Druga uplata u visini od 100.000 evra uplaćena je rukometnom klubu Krim, u kome je u tom periodu računovođa bila Tanja Polajnar, koja je nedavno imenovana u sam vrh zavoda Sport Ljubljana, koji upravlja objektom Stožice.Ovo je deo šeme za koju Jankovič tvrdi da je sadržavala informacije koje su poverljive i da je to urađeno zbog političkog progona u kome navodno učestvuje premijer Slovenije Janez Janša.

Foto: Delo.si
Foto: Delo.si

Foto: Delo.si
Foto: Delo.si

Damijan Jankovič priveden, a njegova devojka Ursula Gaviš carskim rezom rodila devojčicu, Foto: 24.ur.com)
Damijan Jankovič priveden, a njegova devojka Ursula Gaviš carskim rezom rodila devojčicu, Foto: 24.ur.com)

http://www.youtube.com/watch?v=4hV4nOoIQVM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track