ŠIPTAR ŠAKOM I KAPOM DELIO POLITIČARIMA PROKLETO ZLATO ZEMUNACA! Iz kese vadio koliko je mogao, ali onda je "ĐAVO DOŠAO PO SVOJE!"
Foto: Instagram

krenulo nizbrdo

ŠIPTAR ŠAKOM I KAPOM DELIO POLITIČARIMA PROKLETO ZLATO ZEMUNACA! Iz kese vadio koliko je mogao, ali onda je "ĐAVO DOŠAO PO SVOJE!"

Crna Hronika -

Surovi egzekutor zemunskog klana, Sretko Kalinić, zvani Beli, ili "Zver", bio je u centru pažnje podzemlja, najpre zbog okrutnosti-

U svojoj knjizi izneo je jezive tajne Zemunskog klana i pljačke blaga.

Kalinić je predstavljen kao strašan čovek, od drvoseče do najokrutnijeg ubice,. Uklonio je sve "nedoumice" u svojoj knjizi o surovoj mafiji.

On je u svojoj knjizi "Zemunski klan - ko je ko" izneo sve detalje o blagu Zemunaca, kao i to na koji način je funkcionisala ova kriminalna organizacija.

Opisujući milionsku pljačku zlatare, Sretko piše da su je Dućin "vojnik" Rajkan i njegovi saradnici izveli u inostranstvu.

- Rajkan i dvojica njegovih drugova su se najpre rastali sa ostalim saradnicima, ali su ih prilikom povratka u Beograd sačekali i oteli im njihov deo. Sav nakit su zatim odneli kod Dušana, da im on to unovči. Spasojević im je dao 150.000 maraka za zlato koje je vredelo pet miliona - piše Kalinić, i dodaje:

Inače, ubrzo posle pljačke, jedan Rajkanov drug se obesio u zatvoru, a drugi je poginuo u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Dušan Spasojević Šiptar
Dušan Spasojević Šiptar foto: Privatna Arhiva

Rajkan je, prema Sretkovim rečima, bio narkoman, ali Spasojević ga je voleo i hteo je da mu plati lečenje u Rusiji. Međutim, Rajkan nikako nije mogao da se reši narkotika, pa ga je Spasojević oterao od sebe, nije više hteo da čuje za njega.

- Kumu je bilo žao jer Rajkan nije bio loš momak... Bio je mlad, imao je jedva 20 godina... Pročulo se po blokovima na Novom Beogradu da je Dušan oterao Rajkana i on je ubrzo ubijen. Tako su njih trojica, Rajkan i njegova dva druga, koji su odrasli zajedno, nastradali u roku od pola godine - navodi Kalinić.

Kada je reč o opljačkanom nakitu, Sretko tvrdi da ga je Spasojević kasnije "kapom i šakom delio političarima i njihovim ženama".

- Dušan bi gurnuo šaku u kesu punu nakita i vadio koliko god može da zahvati i tako ga je delio. Kod Miloša Simovića je možda ostao kilogram ovog nakita posle Dušanovog ubistva u martu 2003 - napisao je Kalinić.

Sretko Kalinić
foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Ko je Sretko Kalinić?

Sretko Kalinić, poznat po nadimku Beli, nešto kasnije dobio je pravi nadimak koji ga opisuje, "Zver", oduvek je bio u centru pažnje, najpre zbog okrutnosti i zverstva.

Kalinić je rođen 1974. godine u Zadru, a detinjstvo je proveo u malom selu Bilišani. Iako je bio tek punoletan, ranih devedesetih se priključio ratu, a neko vreme se navodno nalazio pod komandom Kapetana Dragana (Dragana Vasiljkovića).

Tokom rata, stekao je kontakte i sa Miloradom Ulemekom Legijom, što mu je kasnije otvorilo vrata u "zemunski klan".

Njegova okrutnost i zverstva tokom rata donela su mu nadimak "Zver". Prema nekim izvorima, Kalinić je brzo stekao značajan status u "zemunskom klanu", gde je bio deo kriminalnih aktivnosti koje su obeležile beogradsko podzemlje.

Životni put Sretka Kalinića ostao je u fokusu javnosti zbog njegove kontroverzne prošlosti.

Međutim, prema saznanjima bivšeg prvog operativca akcije "Sablja" kojom je srpska policija jednom za svagda stala na rep "zemuncima", Kalinić se u kriminalne vode bacio tek nakon što je upoznao Šiptara i Milu Lukovića Kuma, vođe "zemunskog klana".

Kurir.rs / Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja