Ljubomir Romanov, koji se ranije prezivao Radosavljević, uhapšen je juče u Beogradu po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

On je označen kao organizator pljački ćerke vlasnika Formule 1 Tamare Eklston, iz čije kuće je odnet nakit i novac ukupne vrednosti 25 miliona funti, kao i za pljačku vile bivšeg fudbalera Frenka Lamparda.

ljubomirromanov.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Osim Ljubomira, uhapšeni su i njegov rođeni brat, supruga i sin, zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela.

Istraga je kasnije utvrdila da su u pljački kuće Tamare Eklston učestvovali i Jugoslav Jovanović koji je 2020. uhapšen u Italiji, i Italijani Alesandro Malteze i Alesandro Donatiji.

160345-alesandromaltesejugoslavjovanovicalesandrodonatifotometropolitanpolice-f.jpg
Metropolitan Police 
foto: Metropolitan Police

Jovanović, koji je prvi uhapšen kao učesnik "pljačke veka" odao se jer je, kako je pokazala istraga, poslao fotografiju svog polnog organa na broj koji im je hotel ostavio u slučaju nekog hitnog slučaja.

- Inspektor koji je radio na slučaju utvrdio je da su pljačkaši sa plenom taksijem otišli u hotel. Kontaktirao je lanac hotela, u kom su pljačkaši odseli posle upada u vilu, a zaposleni na recepciji su mu dali broj telefona sa kog je hotel dobio bizarnu fotografiju, a Jovanovića su memorisali kao "Čudak". Inspekor je tim tragom došao do njega, a onda i dvojice Italijana - navode izvori.

Trojica pljačkaša, koje je predvodio Jovanović, posle hapšenja u Italiji su izručeni Velikoj Britaniji.

Pored fotografija polnog organa i pomoći osoblja hotela, inspektori su pregledali na hiljade snimaka sa sigurnosnih kamera, i obavili razgovore sa više od 1.000 taksista.

Policija je objavila da je 1.004. kontaktirani taksista potvrdio da ih je povezao. Jedan savestan detekriv pregledao je evidenciju gostiju koji su boravili u hotelu u južnom Londonu u vreme provala, otkrivši korisne informacije - da je Jovanović koristio svoju ličnu kartu prilikom prijave, a prepoznali su ga na osnovu fotografije.

pprofimedia0822551011-copy.jpg
Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia 
foto: Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia

I pored toga, pljačkaši su bili iznenađeni kada ih je policija uhapsila i čak su čestitali inspektorima na tom uspehu. Verovali su da su nedodirljivi, rekao je tada šef Metropoliten policije.

Jovanović je osuđen na 11 godina zatvora, a njegovi saučesnici na osam i devet godina. Ništa od onoga što su opljačkali nije pronađeno.

Po receptu "Pink Pantera"

Britanska štampa je pisala da su dragocenosti, koje su pokradene iz kuća bogatih, poput dragulja ili narukvice Tamare Eklston, prokrijumčarile pripadnice lepšeg pola, obučene u odeću poznatih svetskih brendova. Sve su veliku Britaniju napustile u biznis klasi.

(Kurir.rs/Politika/Novosti/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Kurir Pljačka Šanel prodavnice u Parizu