KAKO JE "VAMPIR" OPSEDAO KRUŠEVAC, PRIJAVA IZAZVALA HAOS: Misterija rešena kad je uhapšen ovaj ČOVEK, a onda usledilo ŠOK OTKRIĆE
Foto: Beta Marko Mrkonjic, Shutterstock, Ilustracija

1936. godina

KAKO JE "VAMPIR" OPSEDAO KRUŠEVAC, PRIJAVA IZAZVALA HAOS: Misterija rešena kad je uhapšen ovaj ČOVEK, a onda usledilo ŠOK OTKRIĆE

Crna Hronika -

Pravu senzaciju izazvala je prijava u Kruševcu 1936.godine da nepoznato lice „teroriše“ pošten svet, koji živi u kućama pored Starog groblja.

Uz malo mašte, praznoverja i dokolice, NN lice postalo je "vampir" u vrlo kratkom roku.

Ko bi, uostalom, dirao kuće pored groba, ukoliko ne neko ko živi u njemu?

Grob
foto: Shutterstock

Tek, panika nastala u Pećkoj ulici, koja još uvek nosi isto ime prešla je i na obližnju, Balšićevu ulicu, a ubrzo i do štampe.

Novinari su živo izveštavali o vampirima u Kruševcu, ograđujući se povremeno u identifikaciji drznika, koji je kamenicama gađao i i stanare i stanove.

- I dok se jedna grupa građana stara da pronađe i pomoću policije uhvati nepoznatog napadača, dotle druga doziva vračare da gase ugljevlje i upotrebljavaju "mađije", kojima bi primorali vampira da ih ostavi na miru - stoji u izveštaju lista „Pravda“ iz 1936.godine, do koga je došao hroničar Miloš D.Stojadinović iz Kruševca.

vampir, lepotica, krv
foto: Shutterstock

Bivši činovnik beogradske pošte, izvesni Ognjan Mihailović, bio je jedan od oštećenih. Njegov dom bio je puna dva sata gađan kamenicama. Kada su se napadiprešli i na druge kuće, a oštećenja na fasadama i prozorima bila sve očitija, uvedena su i dežurstava policije. „Vampir“ je počeo da miruje.

- Prvih dana su žene počele da se krste i pričaju kako se i vampiri boje žandarma, kada je odjednom počelo staro bombardovanje – navodi se u novom izveštaju o kruševačkom „vampiru“. - Opet se u ovom kraju sa strahom očekuje veće bombardovanje, opet pršte crepovi i prozori. Uzaludne su potere, koje su svakodnevne i racije, koje uveče pune apsanu. Vampir ostaje nevidiljiv!

Frustracija zbog navodnih demona potrajala je još neko vreme, sve dok nije uhapšen građanin pod imenom Oda iz Novog Pazara. Istragom se došlo do saznanja da je Oda gađao Mihailovićevu kuću kamenicama, a potom od vlasnika tražio 500 dinara, „da bi vračanjem pronašao nepoznato lice“ koje gađa kuće.

Kruševac
foto: Shutterstock

Kažnjen je ekspresno sa četiri dana zatvora, posle čega je proteran iz Kruševca.

Tako je završena formalna saga o vampiru, koji u jednom drugom gradu, vrlo blizu Kruševca ima značajno dužu tradiciju.

U selu Medveđa kod Trstenika, legenda o "vampirima" se stvorila još u prvoj polovini 18.veka, kada su austrijski lekari obavili obdukciju 17 tela meštana, preminulih od nepoznate zaraze.

Kurir.rs/Novosti/Prenosi: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track