TELO UBIJENE PEVAČICE BIĆE EKSHUMIRANO?! Moguće da sud narediti rekonstrukciju zločina posle ukidanja presude Zoranu Marjanoviću
Foto: Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović Cile, Privatna arhiva

sve ispočetka

TELO UBIJENE PEVAČICE BIĆE EKSHUMIRANO?! Moguće da sud narediti rekonstrukciju zločina posle ukidanja presude Zoranu Marjanoviću

Crna Hronika -

Zoranu Marjanoviću, prvostepeno osuđenom na 40 godina robije zbog ubistva supruge pevačice Jelene Marjanović, juče je ukinuta presuda i suđenje je vraćeno na početak. Šta to znači za proces decenije i istragu o zločinu koji se pre skoro 8 godina dogodilo u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči? Po svoj prilici da mu se kraj ne nazire i da može potrajati godinama. Istraživali smo zašto je to tako.

Apelacioni sud juče je saopštio da se presuda Višeg suda u Beogradu Zoranu Marjanoviću ukida i kao razlog za to naveo da je presuda prekršila Krivični zakonik.

Šta sve mora sud da utvrdi u slučaju Marjanovića

Takođe, navedeno je da set dokaza, koje je između ostalog Viši sud u Beogradu cenio kao ključne za dokazivanje Marjanovićeve krivice zapravo nije dokazao opravdanu sumnju, te i da je potrebno razjasniti činjenice, ali i izvesti nove dokaze. Trag krvi na zadnjem sedištu "mercedesa" koji je Marjanović kobnog dana vozio, navodno ne dokazuje ništa - odnosno nije utvrđeno na koji način je navedeni trag Jelenine krvi dospeo na to mesto i kako se dovodi u vezu sa ostalim dokazima?!

Zoran Marjanović
foto: Petar Aleksić

Apelacioni sud je utvrdio i da veštaci koji su davali izjave na sudu nisu bili kompetentni da iznose svoje mišljenje o pitanjima koja su im postavljanja. Sudski veštak biolog - nije bio kompetentan da priča o tragovima krvi na odeći, a utvrđeno je i da je prvostepeni sud doveo u pitanje iskaz veštaka medicinske struke kada je u pitanju trag krvi na granama pored kanala gde je pevačicino telo pronađeno. Veštak je tvrdio da je krv naneo ubica, dok je sud "zamenio njegovo mišljenje, sa svojim"?! Iz tog razloga Apelacija smatra da je Viši sud, ukoliko sumnja u pomenuti nalaz, trebalo da naloži novo veštačenje.

Takođe, kada je u pitanju mobilni telefon Zorana Marjanovića, a koji je kako je navedeno u optužnici, a potom i u prvostepenoj presudi, on isključio po dolasku na nasip, Apelacija je smatrala da tu nedostaju brojni odgovori, odnosno nije utvrđeno na koji način je Marjanović taj svoj mobilni ugasio?!

Sada je na Višem sudu u Beogradu da odgovori na ova pitanja, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i istraga okončala. Za dokazivanje Marjanovićeve krivice, potrebno je da svi ovi dokazi koji će se ponovo izvesti, zajedno sa onim već prikupljenim, ukažu na nju.

Jelena Marjanović, grob Jelene Marjanović
foto: Petar Aleksić

Šta to znači za istragu ubistva pevačice

Advokat Radomir Munižaba kaže da se ovim zahtevom postupak vraća na početak.

- Na ponovnom suđenju će biti potrebno da se izvedu svi dokazi koje je tražio Apelacioni sud, pošto je on taj koji sada nalaže šta treba da se uradi. Pored toga što treba da se odgovori na ova pitanja Apelacije, mogu da se izvedu i novi dokazi, saslušaju novi svedoci - kaže Munižaba.

Prema njegovim rečima, mogu biti naložena i nova veštačenja, može se izvršiti rekonstrukcija zločina, ali i uraditi ekshumacija tela ubijene pevačice. U prevodu sprovodi istraga, dopunjuje stara. Samo što u ovom slučaju, predmet dokazivanja nije više na Tužilaštvu, već na sudu.

Jelena Marjanović
foto: Privatna Arhiva, MUP

- U ponovljenom postupku sud će utvrditi sve - nove dokaze, ali i stare, a utvrditi činjenice koje je Apelacija ukazala da su bitne - objašnjava Munižaba.

Povodom odluke Apelacije da se Marjanoviću ukine presuda, oglasio se i advokat porodice ubijene pevačice, a šta kaže o svemu tome pročitajte u odvojenoj vesti. Podsetimo, saga oko slučaja Marjanović traje već godinama, od kako je Jelena Marjanović ubijena 2. aprila 2016. godine u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči sa devet udaraca tupim predmetom u glavu. Marjanović je 3. oktobra izašao iz pritvora, a njega je dočekala devojka Zorica Mitrović.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:35

Zašto je na slobodu pušten Zoran Marjanović?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track