UBIJALI SE OD BEOGRADA DO SIDNEJA! KRVNA OSVETA SATRLA 2 PORODICE: Likvidirani Žorž Stanković i njegov sin, Miša Kobra, i brat...
Foto: Printscreen YT, PrintScreen/Legende devedesetih, Privatna Arhiva

NA DANAŠNJI DAN UBIJEN BATICA

UBIJALI SE OD BEOGRADA DO SIDNEJA! KRVNA OSVETA SATRLA 2 PORODICE: Likvidirani Žorž Stanković i njegov sin, Miša Kobra, i brat...

Crna Hronika -

SIn Žorža Stankovića, čuvenog boksera iz kriminalnog miljea, likvidiran je na današnji dan pre 27 godina.

Božidar Stanković, zvani Batica (27) je tog 23. juna 1996. ubijen je ispred kafića "Daša" u Ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu. Stanković je bio u kafiću sa drugom, kada su izašli iz lokala i seli u automobil, napadač, koji je bio sakriven iza drveća, istrčao je ispred kola i izrešetao Baticu i njegovog druga Branislava Milutinovića (24).

Ubica sa dugom kosom imao je na sebi trenerku i kožnu jaknu, prema rečima očevidaca. Posle izvršene likvidacije pobegao je u nepoznatom pravcu. Na lice mesta došle su policija i Hitna pomoć, ali Stankoviću i Milutinoviću nije bilo spasa. Preminuli su na licu mesta.

Žorž je bio u sukobu sa braćom Matović. Milomir Matović (35) izrešetan je iz heklera 19. jula 1993. godine ispred kafića "Magnum" u Ulici Mite Ružića u Beogradu, a Žorž Stanković likvidiran je 1. oktobra 1993. na stepenicama TC stari "Merkator" na Novom Beogradu, što se smatralo osvetom za ubistvo Milomira Matovića.

Za likvidaciju Žoržovog sina takođe se verovalo da je čin osvete, jer je mlađi Stanković bio optužen za pokušaj ubistva Milivoja Matovića zvanog Miša Kobra, 10. novembra 1992, na uglu ulica Đure Đakovića i Cvijićeve. Sud je oslobodio Božidara za to krivično delo.

I Miša Kobra je ubijen, 26. januara 2003, i to u ekskluzivnom predgrađu Sindeja, u Australiji.

Božidar Stanković je stariji Žoržov sin iz prvog braka. Batica je odrastao u paviljonima u Ulici Luja Adamiča, a od vršnjaka se razlikovao po tome čto je bio pun tatinih para. Sa 17 godina vozio je luksuzni automobil, sa tada privilegovanim četvorocifrenim brojem na registarskoj tablici. Kako j Batica rastao uz oca, tako mu je Žorž prepuštao deo poslova sa kioscima brze hrane i poker aparatima, pa je posle njegove smrti sve to nasledio.

Kada je Batica 1992. godine otišao u Sidnej da započne novi život, pričalo se da se tamo bavio reketiranjem. U Australiji je preko izvesnog biznismena Petrovića upoznao Milivoja Matovića, koji je bio trgovac nekretninama i vlasnik prodavnice video opreme.

Božidar se ubrzo sukobio sa Matovićem, potukli su se u jednoj kafani, a, kako je tada pričao Stanković, njemu je Matović "namestio" policiju, koja mu je upala u stan i tu pronašla pištolj. Batica je odmah deportovan u Jugoslaviju. Nedugo potom likvidiran je brat Miše Kobre, a nekoliko meseci kasnije i Žorž. Na meti ubica tri godine zatim našao se i Batica Stanković, a na kraju 2003. i Miša Kobra.

Nijedna od te četiri likvidacije nisu rešene, iako je bilo jasno da je reč o krvnim osvetama.

(Kurir.rs/Ruudar 7)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track