KAVČANI I POLICAJCI HTELI DA ZAVADE SRBE I MUSLIMANE: Evo šta su radili u Pljevljima posle poraza Mila Đukanovića na izborima
Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

KAVČANI I POLICAJCI HTELI DA ZAVADE SRBE I MUSLIMANE: Evo šta su radili u Pljevljima posle poraza Mila Đukanovića na izborima

Crna Hronika -

Po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao je da se u Pljevljima iscrtaju srpski simboli kako bi, proizilazi iz komunikacije, izazvao međunacionalnu netrpeljivost na severu države.

Nakon što su "crtači" grafita uhapšeni, tražio je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da prema njima blago postupa, na šta je on i pristao, proizilazi iz transkripta njihove komunikacije.

Sada uhapšeni tajni agent od Darka Šarića je tražio da njegova ekipa iscrta Pljevlja krstom sa četiri ocila.

To je zahtevao nakon što su prebrojani glasovi na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je Demokratska partija socijalista nakon tri decenije izgubila vlast.

- Reci Pljevlja da se iscrtaju četiri es - piše Lazović 1. septembra te godine Šariću.

Petar Lazović i Darko Šarić
Petar Lazović i Darko Šarićfoto: Nenad Kostić, Printscreen

U komunikaciji koju poseduju "Vijesti" nema dokaza da mu je Šarić odgovorio.

Ipak, narednog jutra prostorije Islamske zajednice u Pljevljima osvanule su sa polomljenim staklima na ulaznim vratima.

Dan kasnije, nekoliko objekata koji su u vlasništvu Bošnjaka osvanuli su ispisani pretećim porukama - "Selite se Turci", ali i sa iscrtanim krstom sa četiri ocila...

Grafiti sa pretećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu i narednih dana ispisivani su u gradu pod Ljubišnjom - na ulazu u grad tabla na kojoj piše "Dobrodošli u grad Pljevlja" bila je iscrtana zelenim sprejom, krstom sa četiri S i brojem 92 sa tri tačke... U selu Odžak, posred magistrale, bilo je ispisano "Srebrenica 92 selite se Turci" i nacrtan krst sa četiri ocila.

Pljevaljski Srbi prekrečili su grafite, a mladi koalicije Za budućnost Crne Gore protestovali su ispred tamošnjeg Centra bezbednosti, poručivši da će se oni organizovati da odbrane islamske svetinje, ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u stanju da zaštiti sve svoje građane.

"Ne stiskaj"

Iz komunikacije koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona proizilazi da je Lazović brinuo da njegove kolege ne pritiskaju puno uhapšene zbog ispisivanja grafita u Pljevljima.

- Nemoj ove stiskat' za sprejeve i grafite u PV. To zanemari ako možeš. Iz PV što su dovedeni, par njih ima za grafite itd...ako možeš pomozi - piše Lazović.

Radonjić mu odgovara - "OK"...

Prepisku sa Radonjićem odmah šalje šefu organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoju Zviceru, čiji vojnik Igor Terzić je i sumnjičen za izazivanje frke u Pljevljima.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: detective-info.com.ua

Osim Pljevljaka Terzića, Specijalno državno tužilaštvo tada je podnelo krivičnu prijavu protiv još dvojice njegovih sugrađana - Nemanje Novakovića (33) i Daneta Vraneša (26).

Teretili su ih da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa pretećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

Naredne godine Vraneš i Novaković u bjelopoljskom Višem sudu oslobođeni su optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Takva presuda doneta je zbog nedostatka dokaza, obrazložio je nakon izricanja presude sudija Dragan Mrdak.

Optužnica ih je teretila da su 3. oktobra kupili sprejeve i ispisivali grafite uvredljive sadržine u Pljevljima, mahom one sa pretećim porukama.

Terzić, međutim, odgovara za mnogo teže krivično delo - po tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva deo je mafijaške organizacije Radoja Zvicera, koja je planirala likvidacije dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Pored Zvicera i Terzića, članovima te kriminalne organizacije SDT označava Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog službenika Vladana Lučića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao službenik Uprave policije radio za mafijašku organizaciju kojom upravlja Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ga u nekoliko predmeta, a na saslušanju je negirao krivicu.

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Pljevlja posle izbora

Tokom proslave izborne pobede policija je zabeležila napade na svoje kolege, uvrede na nacionalnoj osnovi, fizičke napade, upade u ugostiteljske objekte, masovne tuče, ali i da je u Pljevljima napadnuta jedna osoba bošnjačke nacionalnosti.

Već 1. septembra reagovala je i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je pozvala da se smirenost izbornog dana sačuva, a sve strane mirno angažuju i izbegnu nasilje.

- Dijalog i zaštita manjina su ključne za demokratiju - napisala je ambasadorka Rajnke na Tviteru (sada X).

U prvim postizbornim danima u delu javnosti Pljevlja su pokušana da se predstave kao bure baruta, a u taj grad na severu Crne Gore sjatile su se brojne političke partije, delegacija tadašnje izvršne vlasti i novinarske ekipe.

Građani Pljevalja sa kojima su "Vijesti" tada razgovarale tražili su da policija kazni one koji su u noći između 1. i 2. septembra te godine polomili staklo na ulazu u prostorije Odbora Islamske zajednice u Pljevljima, a potom unutra ubacili poruku na kojoj je ispisano: "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica".

Predstavnici partija koje su tada osvojile većinu na izborima, tvrdili su da DPS čini sve da ostane na vlasti, a iz te političke grupacije odgovarali su im da je sramno njih optuživati za lomljenje stakla na vratima Islamske zajednice.

Dotadašnja opozicija prstom je upirala u tajnu policiju i "odlazeći režim" da u Pljevljima pokušavaju da izazovu versku i nacionalnu netrpeljivost i da, kao i mnogo godina do sada, napravi razdor među komšijama i prijateljima.

Krivci su pronađeni, ali zbog nedostatka dokaza niko nije odgovarao za postizborne nerede u gradu pod Ljubišnjom.

Okupljali "vojsku" za proteste

Istog dana kada Lazović traži da se ispišu grafiti u Pljevljima, izbornim rezultatom se preko zaštićene aplikacije bavi i odbegli policajac Ljubo Milović, koji razgovara sa jednim pripadnikom kavačkog klana.

- Što se dolje dešava? Da neće ovaj Abazović napraviti koaliciju sa DPS? Treba krenuti u kontra proteste odmah. Svaki dan treba praviti skupove - piše taj kavčanin Miloviću.

Tada pita i treba li da pošalje momke.

- Imam dolje par i od vojnika iz zatvora ima par momaka, isto ležali pa izašli, sposobni baš. Slao sam ih u Pljevlja da biju neke što su išli na litije. Svi su za CG koji su sa mnom, ne mogu birat' zna se na koju smo stranu. Ako nisu, neka idu sa Kanom onda da slave u Budvu pobjedu - poručuje taj kavčanin i dodaje da mu Milović javi gde da dođu momci na protest:

- Biće možda i 50 momaka. Neke iz Bara, neke iz NK, PG...

Kurir.rs/Vijesti

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja