DŽONIJEVI "VRAČARCI" PRVI PUT U SUDNICI: I bivši muž starlete danas seda na optuženičku klupu
Hapšenje Vušovićeve grupe, Foto: MUP Srbije Printscreen

specijalni sud

DŽONIJEVI "VRAČARCI" PRVI PUT U SUDNICI: I bivši muž starlete danas seda na optuženičku klupu

Crna Hronika -

Pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima takozvanog "vračarskog klana", koji su optuženi za tri ubistva i pet pokušaja ubistava u Beogradu, zakazano je za danas pred Specijalnim sudom u Beogradu. Kao organizatori kriminalne grupe, podsetimo, označeni su Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski.

- Optužnicom, na kojoj se nalazi 38 osoba, grupi se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šarca, kao i pokušaji ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, za čiju je likvidaciju optužena kriminalna grupa Veljka Belivuka, zatim Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andrije Zarića i Arsenija Stefanovića - podseća sagovornik Kurira.

Šarac, Ristić i Halabrin
Šarac, Ristić i Halabrin foto: Privatna arhiva

Prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Vušović je krimnalnu grupu "Vračarci" organizovao 2019. ona je funkcionisala do 11. novembra 2022. kada je 16 njenih pripadnika uhapšeno. Vušovićeva grupa, kako se sumnja, bila je beogradska ispostava kavačkog klana, na čijem su čelu odbegli Radoje Zvicer, za kojim je Srbija raspisala poternicu, i Slobodan Kašćelan, koji je u zatvoru u Crnoj Gori.

Na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu, danas bi prvi put trebalo da sedne i optuženi Nikola Kačarević, inače muž jedne starlete, koji je uhapšen zajedno sa ostalim pripadnicima kriminlane grupe i od tada je u pritvoru. Njega tužilaštvo tereti da je iskoristio poverenje i prijateljski odnos sa pokojnim Aleksandrom Šarcem i namamio ga u TC "Ušce", u kom je ubijen u oktobru 2020. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo sumnja da je za tu informaciju Kačerevic dobio 6.000 evra od "Vračaraca". On je na saslušanju u tužilaštvu negirao navode krivične prijave.

- Prema dokazima prikupljenim u istrazi, kriminalna grupa imala je strogu hijerarhiju, a na vrhu je bio Vušović, koji je prenosio naloge Zvicera, dok su ostali osumnjičeni, medu kojima su i Luka Cerović, Dario Đordević Dekster, Miloš Miljanović, Nikola Kačarevic, i ostali imali važne uloge. Naređenja su im vođe grupe gotovo uvek davali preko kriptovanih Skaj telefona - kaže izvor iz istrage.

On navodi i da je grupa imala i članove koji su vodili računa o finansijama, ali i zadužene za uklanjanje tragova zločina.

Tužilaštvo u naredbi navodi da su pare klana bile kod optuženog Draška Nikolića, koji je praktično bio blagajnik. - Draško Nikolić je za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe. Sumnja se da je on vodio evidencije i čuvao novac dobijen od vođa kavačkog klana - stoji u naredbi.

Potvrdenom optužnicom, obuhvaćen je Marko Drakula koji je inače sin poznatog muzičara Nebojše Drakule, frontmena grupe "Direktori".

Bonus video:

01:44

KRIMINOLOZI: Kriminalni klanovi bore se za prevlast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track