OPASNE MATERIJE! SVE DETONACIJE U FABRIKAMA KOJE SU POTRESLE SRBIJU: Za 6 godina poginulo 11 radnika u eksplozijama!
Foto: Youtube Printscreen/RTK Kruševac

UŽAS!

OPASNE MATERIJE! SVE DETONACIJE U FABRIKAMA KOJE SU POTRESLE SRBIJU: Za 6 godina poginulo 11 radnika u eksplozijama!

Crna Hronika -

U poznatoj kruševačkoj fabrici "Trajal" jutros je došlo doeksplozije i detonacije, a potom i tragedije u kojoj je stradao 18-godišnji radnik a još četvoro njegovih kolega povređeno, od kojih je troje na hirurgiji kruševačke bolnice a četvrti u Urgentnom.

Ovakve tragedije u fabrikama, nažalost, nisu retkost, a pre samo četiri meseca u kompleksu firme "EDePro", u Leštanima, došlo je do eksplozije na radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva.

EDePro, Eksplozija, Leštani
foto: Instagram/moj_beo_grad

Na radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva, da podsetimo, došlo je do pregrevanja ulja, što je izazvalo eksploziju na samoj mašini.

Same rakete se ne nalaze u istoj hali pa je izbegnuta veća eksplozija i nije došlo do većeg incidenta, te niko nije stradao niti je povređen.

Takođe, u istoj fabrici, 23. novembra 2021. godine, u magacinu raketnog goriva, dogodila se eksplozija u kojoj su poginula dva radnika, a 16 je povređeno.

Kragujevac

U jednoj firmi u Kragujevcu je od posledica eksplozije plinske boce u maju ove godine stradao radnik.

- On je tada je zadobio teške povrede glave, grudnog koša, trbuha i ekstremiteta. Nakon nesreće je hitno operisan, lekari su se borili za njegov život, ali je preminuo - podseća izvor Kurira.

Februara 2017., dogodila se stravična eksplozija u krugu Tehičko-remontnog zavoda u Kragujevcu, kada je u popodnevnim časovima odjeknula prvo jedna, a potom i druga detonacija.

U eksploziji u TRZ Kragujevac poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević, dok je više od desetoro povređenih.

Lučani

U eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, radnik Milojko Ignjatović preminuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo posle dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Barič

Jedan radnik je poginuo, a drugi je povređen u nesreći koja se dogodila sredinom oktobra prošle godine u livnici u Bariču, kod Obrenovca.

Barič, požar, Vojno-tehnički institut
foto: Facebook Printscreen/Miroslav Čučković

Dvojica radnika su se povredila prilikom rada na mašini "tocilo" kada je došlo je pucanja kamena.

Oba radnika D.L. i G.C. hitno su primljen u u Dom zdravlja u Obrenovcu. G.C je podlegao povredama, dok je njegov kolega D.L. bio u teškom stanju primljen u Urgentni centar, ali se oporavio.

Čačak

U vojnoj fabrici Sloboda u Čačku u razmaku od samo 15 dana, u aprilu 2021. bile su dve jake detonacije koje su tada meštane ostavile u strahu. Srećom, one su se događale tokom noći i tada niko nije povređen.

Međutim, dva meseca kasnije, 19. juna iste godine u ranim večernjim časovima ponovo se začula detonacija u Čačku.

Sloboda Čačak
foto: Kurir.rs/D.Č.

Troje radnika je lakše povređeno, a jedan je zadržan na lečenju na odeljenju intenzivne nege, rečeno je novinarima. Oko 350 ljudi koji žive u neposrednoj blizini fabrike bilo je evakuisano.

Naime, eksplozija je izazvala prizemni požar van fabričkog kruga na dva mesta, na rastinju visine od oko 1,5 metar.

Od detonacije su popucali prozori u jednom fabričkom pogonu od čega su tri radnika zadobila posekotine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja