OPASNI ZEMUNAC SUTRA STIŽE U BANJALUKU: Oglasio se sud o SinišI Petriću zvanom Zenica SLUŽIĆE I DVE KAZNE IZ SRBIJE
Siniša Petrić Zenica, Foto: Siniša Petrić

IZRUČENJE

OPASNI ZEMUNAC SUTRA STIŽE U BANJALUKU: Oglasio se sud o SinišI Petriću zvanom Zenica SLUŽIĆE I DVE KAZNE IZ SRBIJE

Crna Hronika -

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je danas da će zloglasni "zemunac" Siniša Petrić zvani Zenica, koji je od februara 2012. bio u zatvoru u Španiji, sutra biti izručen Bosni i Hercegovini kako bi doslužio ostatak kazne.

Kako prenosi portal Nezavisne, on bi sutra trebalo da sleti na aerodrom u Sarajevu.

Iz Okružnog suda u Banjaluci, uz navođenje inicijala, kažu za taj portal da se Ministarstvo pravde Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude protiv Petrića, državljanina BiH, za premeštanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora u BiH.

- Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde Republike Srpske zamolnicu prosledilo Vrhovnom sudu Rpublike Srpske da odredi mesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud Republike Srpske odredio kao stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Banjaluci - navode iz ovog suda.

Siniša Petrić Zenica
Siniša Petrić Zenicafoto: Profimedia

Kako dodaju, 11. februara 2020. godine, Okružni sud u Banjaluci je, odlučujući u postupku transfera osuđenog iz Španije u BiH, doneo presudu kojom je odlučeno da se priznaju ranije presude i da će biti izvršene.

- Odnosi se to na pravosnažnu presudu Nacionalnog suda Španije - Krivični odel 3. Madrid, kojom je oglašen krivim za organizovani kriminal te osuđen na pet godina i posedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja za šta je osuđen na 10 godina - navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz banjalučkog suda, za ta dela utvrđene su pojedinačne kazne od pet godina za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i kazna zatvora od 10 godina za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

- Okružni sud u Banjaluci je presudom, za ta dela izvršena u sticaju, izrekao jedinstvenu kaznu od 14 godina - navode iz Suda.

Kako dodaju, Molba za priznanje presude Nacionalnog suda Španije - Krivični odel 3. Madrid, prihvaćena je jer su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i uslovi iz međunarodnih ugovora - Konvencije Savjeta Evrope o transferu osuđenih lica.

Nadalje, kako dodaju, 1. februara 2023. godine, Okružni sud u Banjaluci, doneo je presudu kojom se preuzima izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda u Subotici, u pogledu odluke o kazni.

- Odnosi se to na presudu Okružnog suda u Subotici, preinačenoj u odluci u kazni presudom Vrhovnog suda Srbije u Beogradu, za više krivičnih dela u sticaju (za koja su mu prethodno utvrđene pojedinačne kazne zatvora) i to - 13 godina za krivično djelo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva. Tu je još i 12 godina za krivično delo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva - prenosi portal.

To se odnosi i na dva puta po 15 godina za dva krivična dela teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, te šest mjeseci za krivično delo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Kako se navodi, primjenom odredbi o sticaju izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. Tu je i presuda Opštinskog suda u Nišu, kojom je osuđen za laku povredu na kaznu zatvora od jedne godine.

Kako navode iz Okružnog suda u Banjaluci, za to mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 15 godina.

- Kako se radi o osudama za dela koja su krivična dela i po domaćem zakonodavstvu, Okružni sud u Banjaluci je uzimajući kao utvrđene kazne zatvora izrečene navedenim pravosnažnim presudama od 15 godina i od jedne godine, osuđenom S. P. izrekao jedinstvenu kazna zatvora od 15 godina - navode iz Okružnog suda u Banjaluci.

Kurir.rs - Nezavisne.com

Bonus video:

00:24

Žena Marka Miljkovića stigla u Specijalni sud na suđenje kriminalnom klanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track