POČELO ČITANJE OPTUŽNICE DŽONIJEVIM VRAČARCIMA: Terete ih za 3 ubistva i pet pokušaja ubistava! MEĐU OPTUŽENIMA BIVŠI MUŽ STARLETE
Foto: MUP Srbije Printscreen

specijalni sud

POČELO ČITANJE OPTUŽNICE DŽONIJEVIM VRAČARCIMA: Terete ih za 3 ubistva i pet pokušaja ubistava! MEĐU OPTUŽENIMA BIVŠI MUŽ STARLETE

Crna Hronika -

Pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima takozvanog "vračarskog klana", počelo je danas pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, čitanjem optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Podsetimo, optužnicom je obuhvaćeno 38 okrivljenih koji se terete za tri ubistva i pet pokušaja ubistava u Beogradu. Kao organizatori kriminalne grupe, podsetimo, označeni su Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski, a sumnja se da je kriminalna grupa koja je delovala od 2019. do 11. novembra 2022. kada su pripadnici uhapšeni delovala kao ogranak "kavačkog klana" na čelu sa odbeglim Radojem Zvicerom.

Ubijeni Šarac, Ristić i Halabrin
Ubijeni Šarac, Ristić i Halabrinfoto: Privatna arhiva

- Optužnicom, na kojoj se nalazi 38 osoba, grupi se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šarca, kao i pokušaji ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, za čiju je likvidaciju optužena kriminalna grupa Veljka Belivuka, zatim Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andrije Zarića i Arsenija Stefanovića - podseća sagovornik Kurira.

Pripremno ročište, inače, zatvoreno je za javnost i na njemu bi tužilaštvo i odbrana trebalo da predlože dokaze koji će biti izvođeni tokom suđenja.

Na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu, danas je prvi put seo i optuženi Nikola Kačarević, inače bivši muž jedne starlete, koji je uhapšen zajedno sa ostalim pripadnicima kriminlane grupe i od tada je u pritvoru. Njega tužilaštvo tereti da je iskoristio poverenje i prijateljski odnos sa pokojnim Aleksandrom Šarcem i namamio ga u TC "Ušce", u kom je ubijen u oktobru 2020. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo sumnja da je za tu informaciju Kačerevic dobio 6.000 evra od "Vračaraca". On je na saslušanju u tužilaštvu negirao navode krivične prijave.

- Prema dokazima prikupljenim u istrazi, kriminalna grupa imala je strogu hijerarhiju, a na vrhu je bio Vušović, koji je prenosio naloge Zvicera, dok su ostali osumnjičeni, medu kojima su i Luka Cerović, Dario Đordević Dekster, Miloš Miljanović, Nikola Kačarevic, i ostali imali važne uloge. Naređenja su im vođe grupe gotovo uvek davali preko kriptovanih Skaj telefona - kaže izvor iz istrage.

On navodi i da je grupa imala i članove koji su vodili računa o finansijama, ali i zadužene za uklanjanje tragova zločina.

Tužilaštvo u naredbi navodi da su pare klana bile kod optuženog Draška Nikolića, koji je praktično bio blagajnik.

- Draško Nikolić je za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe. Sumnja se da je on vodio evidencije i čuvao novac dobijen od vođa kavačkog klana - stoji u naredbi.

Potvrdenom optužnicom, obuhvaćen je Marko Drakula koji je inače sin poznatog muzičara Nebojše Drakule, frontmena grupe "Direktori".

Bonus video:

02:54

DESETKOVANI SU, OVO SU POTEZI OČAJNIKA! Stručnjaci o tunelu ispod suda u Podgorici: Kriminalni klanovi su prvi put u defanzivi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track