IVANKA POGINULA NA KUĆNOM PRAGU KOD LOZNICE, VOZAČ POBEGAO: U gradu potom osvanuo natpis "SPAVAŠ LI MIRNO?" Suđenje posle 3 godine
Foto: Kurir/T.Ilić

bilbord digao prašinu

IVANKA POGINULA NA KUĆNOM PRAGU KOD LOZNICE, VOZAČ POBEGAO: U gradu potom osvanuo natpis "SPAVAŠ LI MIRNO?" Suđenje posle 3 godine

Crna Hronika -

Pre tri godine, 28. januara Ivanku Mićić (62) je na putu udario automobil blizu kuće u Voćnjaku kod Loznice. Nedužna žena je poginula na mestu, a vozač je pobegao. Tek tri godine kasnije ova tragedija bi trebalo da dobije sudski epilog, nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Loznici podnelo optužni predlog protiv osumnjičenog Đ.Đ. (38) iz Loznice.

Ivankina ćerka Mirjana je potvrdila da je prvo ročište u Osnovnom sudu zakazano za 28. februar.

- Tri godine teške borbe - kratko je prokomentarisala.

Ove tragedije se i danas sećaju u lozničkom kraju. Nikome tada nije bilo jasno zašto osumnjičeni vozač nije uhapšen nakon što je policija pronašla njegov automobil već mnogo kasnije.

Ivanka Mićić
foto: Kurir/T.I.

Loznica je bila oblepljena fotografijama Ivanke Mićić i plakatima sa smo jednim pitanjem: "Zašto nisi stao da pomogneš? Prolazili su dani, nadležne institucije su ćutale, pa su ogorčeni građani preko društvenih mreža najavili da će 24. februara protestvovati ispred Osnovnog javnog tužilaštva.

- Dan pred zakazani protest, odnosno 23. marta, skoro mesec dana posle nezgode, loznička policija je uhapsila Đ.Đ. i on je sa krivičnom prijavom za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanje pomoći povređenom licu priveden kod tužioca. Sudija za prethodni postupak mu je posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana. Interesantno je da je policija saopštenje o hapšenju izdala tokom noći, u 22,30 časova - podsetio je.

Protest je ipak održan i tom prilikom se čulo da je policija uradila svoj posao profesionalno i blagovremeno i ponovo postavljeno pitanje zašto tužilaštvo nije reagovalo. Dan kasnije u Loznici je održan sastanak tužilaca i predsednika sudova, od osnovnog do apelacionog i ministarke pravde Maja Popović. Mediji su preneli da je ministarka poručila da ne postoje zaštićeni od bilo kog krivičnog dela i da niko u Srbiji neće biti amnestiran zbog njegove partijske pripadnosti ili njegovog finansijskog stanja. Ministarka Popović je tada izjavila da je formirana komisija koja će ispitati sve okolnosti nesreće u kojoj je 28. januara nastradala Ivanka Mićić.

Loznica, Ivanka Mićić
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Na prvu godišnjicu majčine tragične smrti ćerka Mirjana je javnost podsetila bilbordima sa Ivankinom slikom i prozivanjem krivca pitanjem "Spavaš li mirno ubico?

- Za ovih godinu dana skoro ništa u istrazi se nije pomerilo sa mrtve tačke. Policija je uradila svoj deo posla, ali tužilaštvo još ćuti. Umesto da je do sada vozač koji je ubio moju majku osuđen, još nije održano ni jedno ročište. Samo su obavljena veštačenja kojima se žele opovrgnuti nesporni dokazi - rekla je ćerka Mirjana u januaru 2022. godine.

Za porodicu Ivanke Mićić, posle tri godine agonije koje su obeležili tuga, bol i gorak osećaj nepravde, početak suđenja osumnjičenom vozaču koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći je tračak nade da je spora pravda - dostižna.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

00:47

Stravičan snimak auto pokosio ženu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track