NIJE POZNATO KO JE UBIO SLAVKA ĆURUVIJU: Svi detalji obrazloženja oslobađajuće presude KLJUČNO SVEDOČENJE BRANKE PRPE
Slavko Ćuruvija, Foto: Petar Aleksić, YouTube/ Al Jazeera Balkans

apelacioni sud

NIJE POZNATO KO JE UBIO SLAVKA ĆURUVIJU: Svi detalji obrazloženja oslobađajuće presude KLJUČNO SVEDOČENJE BRANKE PRPE

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu koji je doneo pravosnažnu presudu kojom je bivše pripadnike Državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka pravnosnažno oslobodio optužbi da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, u detaljnom obrazloženju odluke naveo je da po nalaženju tog suda i pored svih izvedenih dokaza tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe niti je utvrđeno ko je, kada i gde učestvovao u planu lišenja života i samom ubistvu.

Radomir Marković oslobođen optužbi
Radomir Marković oslobođen optužbi

Drugostepeni sud podseća da je posle druge osuđujuće presude Specijalnog suda sam otvorio glavni pretres i saslušao oštećenu Branku Prpa, Milorada Ulemeka, Miloša Simovića i Aleksandra Simovića.

- Svedoci Ulemek, te Miloš i Aleksandar Simović nisu želeli da odgovaraju na postavljena pitanja suda i stranaka i uskratili su svedočenje. Sud je pročitao njihove iskaze koje su dali pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, kao i iskaze Dejana Milenkovića i Miladina Suvajdžića, koji su se izjašnjavali samo o informacijama koje su od nekog čuli, pritom isti sadrže i potpuno različita izjašnjenja, a s obzirom na to da su izjavili da o ovom događaju nemaju neposrednih saznanja, sud je utvrdio da su iskazi ovih svedoka iz istrage ne samo nepouzdani, već i da se ne mogu sa sigurnošću prihvatiti kao istiniti - navodi se u odluci suda.

Po nalaženju Apelacionog suda, kako se dodaje, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gde, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za lišenje života vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" oštećenog Slavka Ćuruvije, a nije izveden ni jedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica "iz najviših struktura vlasti".

- Takođe, ni navodi da je Marković upoznao Radonjića sa planom o lišenju života novinara Slavka Ćuruvije, odnosno da mu je preneo plan i tako ga sa umišljajem podstrekao da pripremi njegovu fizičku likvidaciju, nisu potkrepljeni ni jednim izvedenim dokazom, te stoga logičko zaključivanje prvostepenog suda samo na osnovu odnosa subordinacije između Markovića i Radonjića, nije moglo biti prihvaćeno - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Branka Prpa svedočila je pred sudom
Branka Prpa svedočila je pred sudomfoto: Nebojša Mandić

Tokom postupka nije izveden ni jedan dokaz koji bi potvrdio navode optužbe da je Radonjić, kako se dodaje, postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa okrivljenim Kurakom i Romićem.

- Apelacioni sud je nesporno utvrdio da su operativno tehničke mere tajne kontrole telefonskih razgovora i mere tajnog praćenja i osmatranja prema Slavku Ćuruviji primenjivane i pre dolaska okrivljenog Radonjića na mesto načelnika CRDB Beograd, te da su bili ispunjeni svi propisani uslovi za tajno praćenje Slavka Ćuruvije do momenta njegovog prekida, te da je ova mera primenjena kao uobičajeni metod i redovna službena radnja iz delokruga nadležnosti Resora državne bezbednosti i zasnovana na odgovarajućim propisima, te nije dokazana teza optužbe da su nalozi za primenu operativno tehničkih mera bili dati u cilju lišenja njegovog života - navodi sud.

Takođe, Apelacioni sud je na osnovu dokaza i to, prvenstveno, na osnovu ispitivanja svedoka pripadnika Devetog odeljenja koji su učestvovali u praćenju Slavka Ćuruvije utvrdio da se beli Golf 3 koji se navodi u optužnici nije nalazio na licu mesta, a dokaze o tome ko je preuzeo vozilo i u kom vremenskom periodu ga je koristio, detaljno je obrazložio u svojoj odluci.

- Svedok oštećena Branka Prpa se dosledno tokom postupka izjašnjavala o činjenici da lice koje je lišilo života Slavka Ćuruviju nisu ni okrivljeni Kurak ni okrivljeni Romić, što je ponovila i na pretresu pred drugostepenim sudom - podseća sud.

Apelacioni sud, kako se navodi, u odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela, nalazi da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, te je usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe Markovića da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a Radonjića, Kuraka i Romića da su kao saizvršioci izvršili krivično delo teško ubistvo.

- Činjenica da je pokojni Slavko Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog dela - navodi se u odluci. Podsetimo, prvostepenom presudom četvorica optuženih bila su osuđena na 100 godina zatvora zbog toga što su u aprilu 1999. učestvovala u ubistvu Ćuruvije.

Bonus video:

12:02

ĆURUVIJA NIJE MOGAO DA BUDE UBIJEN BEZ ZNANJA MILOŠEVIĆA: Smajlović nakon presude upozorava da zločin nije REŠEN DO KRAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track