OGLASILO SE VIŠE TUŽILAŠTVO ZBOG LETA ZA DISELDORF: Policija saslušava pilota, posadu i zaposlene u kontroli leta
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

saopštenje

OGLASILO SE VIŠE TUŽILAŠTVO ZBOG LETA ZA DISELDORF: Policija saslušava pilota, posadu i zaposlene u kontroli leta

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom događaja od 18. februara ove godine kada je avion Embraer E 195 (vlasništvo kompanije Marathon Airlines) na letu Air Srbije JU 324 Beograd – Diseldorf u kojem se nalazilo 106 putnika, u fazi preleta izašao sa poletno-sletne staze i udario u antene/svetla da bi potom prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla.

Avion koji je prinudno sleteo
Avion koji je prinudno sleteofoto: Kurir

- Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice. Posebno je potrebno da se proveri na koji je način došlo do kritičnog događaja, odnosno do oštećenja aviona, da li je u bilo kom trnuetku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade, da se obave razgovori sa zaposlenima u SMATS Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako se dodaje, potrebno je da se utvrdi da li je pilot imao nalog ili upozorenje iz Kontrole leta da ide na pistu D6 ili D5 kao i da se utvrdi da li je pilot postupio po nalogu – upozorenju, kao i sve druge okolnosti u vezi sa ovim događajem.

Podsetimo, Er Srbija saopštila je danas da prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajnz.

- Povodom leta između Beograda i Diseldorfa JU324 uveče u nedelju, 18. februara 2024. godine, kada je došlo do oštećenja aviona embraer E195 partnerske grčke avio-kompanije Maraton erlajnz, Er Srbija je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima – Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS). Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se sprovodi. Vazduhoplovne vlasti Grčke takođe će sprovesti svoju istragu - saopštila je Er Srbija.

Bonus video:

01:32

BILI SMO KOD ŠAPCA, AVION SE ODJEDNOM OKRENUO I PUN GAS GORE Horor iskustvo Beograđanke: Najgore je kako su nas tretirali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja