Sanader optužio državnog tužioca za politički progon

Sanader optužio državnog tužioca za politički progon

Crna Hronika -
Na pitanje koji bi bili motivi Bajićevog napada na njega, Sanader je odgovorio da se razlog možda krije u tome što se u njegovoj umetničkoj zbirci, koja mu je zaplenjena u istrazi, nalaze i dve slike koje mu je glavni drzavni tužilac poklonio

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji se u više slučajeva tereti za korupciju, optužio je glavnog državnog tužioca Mladena Bajića da ga krivično goni po političkom nalogu nekadašnje premijerke Jadranke Kosor.

U prvom televizijskom intervjuu posle hapšenja krajem 2010. u Austriji, koja ga je kasnije izručila Hrvatskoj, Sanader je u emisiji "Nedeljom u 2" negirao da planira povratak u politiku kako su to objavili pojedini mediji i najavio da po završetku sudskih postupaka planira da nastavi da se bavi biznisom.

On je ponovio da je nedužan i izrazio uverenje da će to dokazati pred hrvatskim pravosuđem.

On, međutim, nije mogao da govori o samim postupcima koji se protiv njega vode da ne bi prekšio pravila po kojima je pušten iz istražnog zatvora do završetka sudskih postupaka.

Bivši premijer, nekada najmoćnija osoba u Hrvatskoj, Ivo Sanader rekao je da su njegovi problemi počeli u trenutku kada je pokušao da se vrati u politiku kroz funkciju počasnog predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Pošto ga je izbacila iz stranke, tadašnja predsednica HDZ-a i njegova naslednica na tom mestu Jadranka Kosor naložila je, kako tvrdi Sanader, državnom tužiocu njegov krivični progon.

Sanader je oštro napao Bajića za koga je rekao da u nedostatku dokaza putem medija pokušava da stvori utisak u javnosti da je kriv.

Na pitanje koji bi bili motivi Bajićevog napada na njega, Sanader je odgovorio da se razlog možda krije u tome što se u njegovoj umetničkoj zbirci, koja mu je zaplenjena u istrazi, nalaze i dve slike koje mu je glavni drzavni tužilac poklonio.

Odbacio je navode da kritikom Bajića utiče na sudski postupak, jer je, kako je rekao, državni tužilac samo jedna stranka u postupku. Prema njegovim rečima, tužilaštvo selektivno vodi procese. Upitan o pet optužnica koje su podignute protiv njega i dve istrage koje se vode, bivši premijer je rekao da se "kvantitetom pokušava postići kvalitet" i predstaviti u javnosti da je "Ivo Sanader kriv".

Ponovio je da se iznenada povukao iz politike sredinom 2009. kada je napustio mesto premijera zbog graničnog spora sa Slovenijom, ali i zbog umora od politike.

Prema njegovim rečima, nije hteo da sa Slovenijom potpiše sporazum koji otvara mogućnost da Hrvatska izgubi deo teritorije, a koji je kasnije potpisala njegova naslednica Jadranka Kosor.

Time bi, kako je rekao, kočio evropski put države. On je najavio da će o tome izdati i knjigu, ali tek pošto Hrvatska postane članica EU da ne bi stao na put njenom evropskom putu.

Upitan da li bi se zbog nečega izvinio građanima, odgovorio je da bi to učinio zbog postavljanja Kosorove na čelo HDZ-a i vlade iako se to tada činilo "logičnim izborom", jer je ona bila njegova zamenica.

Sanader je odbacio tvrdnje da je politiku napustio zbog kriminala, rekavši da bi mu u tom slučaju baš premijersko mesto pružilo zaštitu od krivičnog progona.

Bivši premijer nije želeo da govori o svojoj imovini, jer je ona deo istrage u slučaju "Fimi-medija". Ivo Sanader je rekao da njegova porodica živi od 20.000 kuna koliko iznose suprugina plata i njegova poslanička penzija. Dodao je da bi u 20 godina političkog delovanja promenio samo to što teret njegovog delovanja nosi i njegova porodica.

Dodao je da ne veruje da je najomraženija osoba u državi kako pokazuju ankete, jer, kako je rekao, to vidi iz razgovora s ljudima koje sretne na ulici ili koji su mu pisali dok je gotovo godinu dana bio u istražnom zatvoru u Austriji i u Hrvatskoj.

Uoči Sanaderovog gostovanja, iz Županijskog suda u Zagrebu upozorili su da Sanader, koji je uz kauciju i stroge uslove pušten da se do završetka postupka brani sa slobode, svojim izjavama ne sme da utiče na sud.

Njegovo gostovanje izazvalo je kontroveze i pitanje treba li mu treba omogućiti da iznese svoju stranu priče, odnosno zašto bi se sprečio da javno nastupa s obzirom da nije osuđen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track