UBICA KAVAČKOG KLANA USKORO U SRBIJI: Tužilaštvo zatražilo izručenje Milinka Brašnjovića iz Španije SUMNJIČI SE ZA UBISTVO U ATINI
Milinko Brašnjović, Foto: Privatna Arhiva

javno tužilaštvo za organizovani kriminal

UBICA KAVAČKOG KLANA USKORO U SRBIJI: Tužilaštvo zatražilo izručenje Milinka Brašnjovića iz Španije SUMNJIČI SE ZA UBISTVO U ATINI

Crna Hronika -

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv osumnjičenih za likvidacije visokopozicioniranih pripadnika "škaljarskog klana" u Atini i na Krfu 2020. zatražilo je izručenje Milinka Brašnjovića koji je nedavno uhapšen u Španiji. Podsetimo, Brašnjović se sumnjiči da je bio pripadnik kriminalne grupe koju su prema navodima tužilaštva organizovali Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Darko Šarić.

- Javno tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od španskog pravosuđa izručenje Brašnjovića, radi vođenja krivičnog postupka koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje da je kao pripadnik organizovane kriminlane grupe učestvovao u teškom ubistvu - kaže izvor Kurira.

Škaljarci ubijeni u restoranu u Atini
Škaljarci ubijeni u restoranu u Atinifoto: Printscreen / Star.gr, Privatna Arhiva

Krajem feburara, podsetimo, uhapšeno je osam pripadnika te grupe, među kojima je i Brašnjović kom su lisice stavljene u Španiji. Kako je tada saopšteno iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u Srbiji je tada uhapšeno šest osoba, a u Španiji i Grčkoj po jedna.

- Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivicnog dela, teško ubistvo 19. januara 2020. godine u Atini, u kojoj su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i 23.07.2020. godine kada su lišeni života Alan Kožar i Damir Hadžić na Krfu - saopšteno je tada iz tužilaštva. Kako je navedeno, krivičnim prijavama je obuhvaćeno ukupno 19 osumnjičenih.

Istog dana, načelnik UKP Ninoslav Cmolić potvrdio je da je među uhapšeni Brašnjović, koji je duže vreme bio praćen u Španiji.

- Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Reč je o međunarodnoj akciji kodnog imena "Vertikala" - kazao je načelnik UKP MUP Ninoslav Cmolić.

Za zločine u Grčkoj, kako je otkrio, sumnjiče se i Dušan Jovanović Giba koji uhapšen ranije u Bosni i Hercegovini, zatim Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojinović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojčić, kao i Ratko Živković i Milovan Zdravković zvani Teg. - Jovanović i Vojinović su, kako se sumnja, bili direktni izvršioci likvidacije na Krfu - kaže izvor Kurira.

Alan Kožar ubijen na Krfu
Alan Kožar ubijen na Krfufoto: MUP RS

Podsetimo, tokom suđenja Belivukovoj kriminalnoj grupi koja se tereti za sedam ubistava svedoci saradnici otkrili su da su u likvidaciji u Atini učestvovali Milinko Brašnjović i Ljubomir Lainović, koji je u međuvremenu ubijen. Oni su, svedočeći o likvidaciji na Krfu pomenuli i ime Dušana Jovanovića Gibe.

- Svedoci saradnici su Ratka Živkovića, pripadnika kavačkog klana opisali kao čoveka koji je uspeo da se infiltrira među "škaljarce" posle ubistva u Atini. Naveli su da je tom klanu otkrio da je Brašnjović učestvovao u likvidaciji i ponudio im da ga ubije. Svedok saradnik Srđan Lalić opisao je da su kupili krv koja se koristi za snimanje filmova, iskopali rupu i iscenirali da je on ubijen. Fotografiju su potom poslali Kožaru, koji je poverovao i nastavio da se dopisuje sa Živkovićem i tako otkrije svoju lokaciju, posle čega je usledilo i ubistvo na Krfu - podseća sagovornik Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track