NAČELNICA NAORUŽALA ŠKALJARCA IZ BARA? Policiji umakao već dva puta, dobio čak 4 DOZVOLE ZA ORUŽJE
Foto: Shutterstock

NAČELNICA NAORUŽALA ŠKALJARCA IZ BARA? Policiji umakao već dva puta, dobio čak 4 DOZVOLE ZA ORUŽJE

Crna Hronika -

Nekadašnja načelnica barske Filijale za upravne poslove, državljanstva i strance Zorica Đerković (66) odobravala je škaljarcu Stefanu Jankoviću (29) da se legalno naoruža.

Iako je Uprave policije protiv nje poslednjih dana 2022. godine podnela krivičnu prijavu zbog toga, taj postupak još je u izviđaju, proizilazi iz odgovora Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu formiran je predmet protiv Zorice Đerković, predmet je u fazi izviđaja”, kazali su “Vijestima” iz ODT.

Da je Janković do zuba legalno naoružan policija je otkrila u junu 2022. godine nakon što su pretresom kuće koju koristi pronašli oružje, ali i dozvole za držanje i nošenje.

Taj pripadnik barske ćelije škaljarskog klana tokom 2021. godine, dobio je četiri dozvole za držanje i nošenje oružja.

Baraninu za kojim policija traga, odobreno je da nabavi i nosi lovačke karabine Steyr Scout, kalibra 308 Win i Browning Bar MK3 Composite, odnosno repetirajuće dugocevno vatreno oružje, lovački poluautomat Franchi Instict Catalyst, ali i pištolj Steyr Arms, model C9-A2 MF, kalibra 9X19mm.

Dozvole su mu izdate 2. marta, 7. maja, 30. juna i 8. septembra 2021.

Iz Uprave policije odgovorili su juče “Vijestima” da su njihovi službenici Sektora za borbu protiv kriminala i Odjeljenja bezbednosti Bar, 23. decembra 2022. godine podneli krivičnu prijavu protiv Zorice Đerković “zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju”.

Osim Jankoviću, ona je odobrila da se dozvole za nošenje izdaju i ranije osuđivanom Baraninu Đuru Pekiću.

Ona je, kao službenica Ministarstva unutrašnjih poslova – načelnica filijale za Upravne poslove, državljanstva i strance FL u Baru, izdala sedam Odobrenja za nabavku oružja i oružnih listova suprotno Zakonu o oružju i opštim uslovima za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, kojom prilikom je omogućila da dva lica na nezakonit način pribave ukupno sedam komada vatrenog oružja”, kazali su iz UP.

Objasnili su da su u postupku podnošenja krivične prijave došli do sumnje da je Đerković protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti, nije postupila shodno Zakonu o oružju, kojim su definisani uslovi za oduzimanje oružja, municije i isprava o oružju, i da je izdala odobrenja za nabavku oružja Jankoviću i Pekiću.

“Đ. P. je 2015. godine bio pravoznažno osuđen na uslovnu osudu zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a evidentiran je kao izvršilac pet prekršaja sa elementima nasilja. Pripadnici policije su za ovo lice dostavili službenu zabelešku o izvršenim terenskim provjerama, gde je konstatovano da lice prolazi i kaznenu i operativnu evidenciju, što je dostavljeno FL Bar. Iste provere su izvršene i za lice S.J., a kojom prilikom je konstatovano da je lice pripadnik jedne organizovane kriminalne grupe, te da je evidentiran kao izvršilac četiri krivična dela. Z. Đ. je, licima Đ. P. i S. J., izdala odobrenja za nabavku oružja suprotno opštim uslovima za izdavanje odobrenja za nabavku oružja kategorije B fizičkim licima, tačnije, licu Đ. P. je izdala odobrenje za nabavku oružnih listova za tri komada vatrenog oružja, a licu S. J. za četiri komada vatrenog oružja”, objasnili su iz Uprave policije.

“Vijesti” su juče objavile da su policajci godinu nakon što su počeli da mu izdaju oružne listove, dva puta pokušali da uhapse Jankovića, i to zbog sumnje da je sa više pripadnika škaljarskog klana pripremao likvidaciju pripadnika njima suprotstavljenog kavačkog klana. Oba puta im je pobegao.

Prvi put to je učinio 22. juna 2022. godine, a tokom te akcije policija je upotrebila vatreno oružje, pokušavajući bezuspešno da liši slobode tog osumnjičenog. Pobegao im je kroz prozor svoje kuće, koju su inspektori pretresali.

U znak upozorenja, kada je osumnjičeni počeo da bježi, policajci su pucali uvis”, rekao je tada sagovornik iz vrha Uprave policije.

Šest meseci kasnije, 3. decembra iste godine, policija je navodno pratila automobil u kom su ga uočili, ali je Baranin i tada uspeo da pobegne. Tog puta utekao im je iz vozila koje je bilo u pokretu, a policajci nisu uspeli da mu uđu u trag.

Prema tvrdnjama SDT-a, Stefan Janković, njegov braz Martin Janković i njihovi sugrađani Edin i Elvin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić i Stefan Mićić po nalogu šefa kriminalne grupe, sada pokojnog Mila Radulovića, pratili su i osmatrali Nikolu Spasojevića, izvesnog Milana i još neke osobe i čekali uputstva za njihovu likvidaciju.

Dokaze o njihovim zločinački planovima crnogorski istražitelji dobili su putem međunarodne pravne pomoći, od Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona (Europola). Braća Janković godinama su u policiji označena kao bezbednosno interesantna lica.

Pre ubistva Alana Kožara, slovili su za ljude od njegovog poverenja. Stefan Janković hapšen je 2017. zbog iznude, ali je tokom postupka u odnosu na njega obustavljena istraga. Godinu kasnije policija je u kući koju su koristili on i njegov brat pronašla arsenal oružja, optičke nišane, ručne radio-veze, bajonet i eksploziv. Na tu braću navodno je pucano u avgustu 2019. na Adi Bojani, ali slučaj nije rasvetljen.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja